Wrestler
Publicēts 15. janvārī, 2009.
Skarbie veči arī raud.

"Wrestler"

Drāma; ASV, 2008
Režisors: Darren Aronofsky
Lomās: Mickey Rourke, Marisa Tomei, Evan Rachel Wood u.c.
Ilgums:  111 min.
Pirmizrāde Latvijā: 09.01.2009

Astoņdesmito gadu reslinga zvaigzne Rendijs Robinsons joprojām pelna naudu ar reslingu, taču ne vairs profesionālā cīņas ringā, bet vietējās sporta zālēs izklaidējot rūdītus reslinga fanus. Rendijs īsti nesatiek ar meitu un stabilas attiecības izveidot viņam nav izdevies, viņa dzīvei jēgu piešķir cīņā gūtās emocijas un fanu sajūsma. Taču negaidīti sirdstrieka spiež pamest reslingu un pārvērtēt dzīvi. Viņš mēģina atjaunot saites ar meitu un uzsāk romānu ar dejotāju, kas ir gatava sākt jaunu dzīvi. Taču nekas no tā nelīdzinās kaislībai, ko Rendijam nozīmē reslings, un nespēj slāpēt vēlmi atgriezties ringā.

Šī filma tiek uzskatīta kā Mikija Rurka atgriešanās kino apritē un cieņas atgūšana no saviem aroda brāļiem. Zinot Rurka skandalozās izdarības un pārlasot viņa dzīvesstāstu (viens no tiem šeit) ar šo filmu viņš pierāda, ka vēl joprojām nav zaudējis savas aktiera prasmes. Iespējams, ka par šo dziļo tēlojumu filmā Wrestler jāpateicas tieši viņa mainīgajam dzīvesveidam, jo puisis ir piedzīvojis gan straujus kāpumus, gan nodzēries līdz bomža līmenim. Tieši tāds ir arī Rurka varonis šajā filmā- vientuļš resleris gados, kurš 80-tajos gados piedzīvojis savus slavas brīžus, bet tagad knapi savelk galus kopā, lai samaksātu par treilera īri.

Uz filmu gāju ar nelielu piespiešanos, jo filmas par sportistiem (sākot ar Rokiju un beidzot ar Miljons dolāru mazulīti) man ne īpaši iet pie sirds. Nevarētu teikt, ka Wrestler krasi atšķiras no citām šāda veida filmām, bet filmas gaitā sagaidīju daudz patīkamus pārsteigumus. Sižets koncentrējas uz varoņa ikdienas dzīvi un mēģinājumiem savest to kārtībā, bet rings, kurš būtībā ir novedis viņu pie vientulības, ir kā narkotika un viņa vienīgais patiesais aicinājums, kas stāv visam pāri. Vienmēr esmu uzskatījis, ka restlings nav sporta veids, bet iestāde, kura atrodas kaut kur starp cirku un sporta zāli. Arī Rurks, kurš kādu laiku bijis profesionāls bokseris, pirms filmas bijis šādās pašās domās, bet pēc tam, kad filmas režisors viņu aisūtījis uz reslinga skolu apgūt šo mākslu, viņa domas mainījušās. Attēlotās restlinga aizkulises daļēji mainīja arī manus uzskatus par šo "sporta" veidu. Tieši ārpus ringa mēs varam redzēt, cik labsirdīgi un "pūkaini" paliek skarbie, sakačātie veči, un kā norisinās cīņas rezultāta noteikšana. 

Apzināti vai neapzināti, bet gada sākums un beigas mums ir atnācis ar filmām, kuras ir vispotencionālākās Oskara ieguvējas. Kā labākais galvenās lomas atveidotājs dažādos festivālos Rurks jau paspējis saņemt 9 balvas (ieskaitot Toronto festivālu un Zelta Globusu), kā arī neformāli ir pasludināts par potenciālāko Oskara ieguvēju. Neizdarīsim pāragras prognozes, bet ja tā tiešām arī notiks, tad Rurks to būs pelnījis.

Pasmaga, bet laba filma, par džeku, kurš, kā teiktu F.Sinatra, "did it my way". Domāju, ka patiks arī dāmām.

Lai konkretizētu savu viedokli, turpmāk katrai filmai došu vērtējumu no 1 līdz 10. Ceru, ka tas palīdzēs...

Mans vērtējums: 8/10

IMDB

Treileris:

 


Komentāri (1)
Abo: man pietruuka beigu :(
27/01/2009 10:42
Tavs vārds:
Tavs e-pasts:
Tava mājas lapa:
Ievadi šī portāla nosaukumu: