Watchmen
Publicēts 9. martā, 2009.
Watchmen mums piedāvā ne tikai viena, bet uzreiz vairāku supervaroņu detalizētu autopsiju.

"Watchmen"

Trilleris/fantastika; ASV; 2009
Režisors: Zack Snyder
Lomās: Patrick Wilson, Jackie Earle Haley, Matthew Goode, Billy Crudup, Jeffrey Dean Morgan, Malin Akerman, Carla Gugino, Stephen McHattie, Matt Frewer u.c.
Ilgums: 163 min.
Pirmizrāde Latvijā: 06.03.2009.

Supervaroņu grupa mēģina atšķetināt pasaules mēroga sazvērestību. Viss sākas ar pusjukušā Roršaha paranojas lēkmi. Bet vai Roršahs patiesi ir jucis vai arī viņš atklājis sazvērestību, kā rezultātā ir apdraudēti visi supervaroņi un – vēl ļaunāk – miljoniem civiliedzīvotāju?

"Watchmen" ir kārtējais komiksa ekranizējums, kura zīmēto oriģinālu ir redzējis un lasījis vien retais latvietis. Komiksi par pirmajiem pārokenijas supervaroņiem parādījās 90 gadu sākumā, bet īpaši lielu atsaucību neieguva, jo tie bija krietni dārgāki par Donaldiem Dakiem un Mikijiem Maušiem. Pamatā komiksi bija domāti pieaugušajiem, kuriem (diemžēl vai par laimi) šajā laikā bija svarīgākas lietas, kur tērēt savus repšikus. Iespējams, tieši šī iemesla dēļ man un daudziem citiem cilvēkiem tā ir pirmā sastapšanās ar šo supervaroņu komandu un viņu piedzīvojumiem.

"Watchmen" ir balstīts uz komiksu sēriju, kuru 80-to gadu beigās sarakstīja Alans Mūrs. Šis komiks atšķīrās no citiem komiksiem ar to, ka supervaroņi ir maksimāli pietuvināti reālajam laikam un reālajai pasaulei. Šī filma savā veidā paceļ komiksu ekranizējumu latiņu jaunā līmenī. Kā minēju pie iepriekšējā iespaidīgākā komiksu ekranizējuma apraksta par "Dark Knight", Holivuda arvien vairāk supervaroņus sāk pielīdzināt parastajam cilvēkam, kuram ir ikdienišķas problēmas, psiholoģiskas traumas, nedienas mīlas sfērā, kuram dažreiz "nestāv" un kurš galu galā arī noveco. Šoreiz gan Holivudai jāpateicas tikai par iedrošināšanos šo filmu uzņemt, bet Mūram par pašu stāstu kā tādu. Apsveicams ir fakts, ka šajā filmā nepiedalās neviena ultra-mega zvaigzne, kura netieši liktu uzsvaru tikai uz savu varoni un savu esamību (H.Ledžera piemērs). Nevar teikt, ka tas ir ticis darīts apzināti, jo filmas režisors Z.Snaiders vēlējies pieaicināt tādas zvaigznes kā Kianu Rīvs, Toms Krūzs un Džūda Lovs. Ierobežoto finanšu dēļ viņam tas nav izdevies. 

Ir 1985.gads. Niksons trešo reizi ir ievēlēts par prezidentu un ASV ir uzvarējusi Vjetnamas karā. Amerika ir laimīga. Pavisam cita aina paveras supervaroņu ikdienā. Nedaudz jocīgie tipiņi, kuri ietērpušies amizantos kostīmos un sauc sevi par noziedzības apkarotājiem, ir pasludināti ārpus likuma. Varoņu zalta laiki ir beigušies un ir palikušas tikai sentimentālas atmiņas par labajiem laikiem. Pēc kāda izbijušā varoņa noslepkavošanas pēdējie palikušie varoņi sāk sarosīties. Pasaule ir uz pārmaiņu sliekšņa. Tāpat kā supervaroņi cīnās viens ar otru, politikā šāda pati cīņa norisinās starp Niksonu un Brežņevu, kuriem arī ir savas superspējas (lasīt kodolraķetes). Cīņas iznākums abās frontēs var būt liktenīgs un ietekmēs cilvēces turpmāko pastāvēšanu...

Ja gribat sagaidīt nemitīgu action, tad jūs būsiet vīlušies, jo cīniņu un specefektu epizodes šajā filmā ir gaužām maz. Watchmen koncentrējas uz katra varoņa pagātni un tagadni, no kuras izriet viņa uzskati, rīcība un pārdzīvojumi. Sanāk tāda saudabīga supervaroņu masveida autopsija. Tā kā šie varoņi ir pietiekami daudz, tad filma ir padevusies varen gara- nepilnas 3 stundas. Pieļauju iespēju, ka daudzus nokaitinās neskaitāmās flashback ainas - pagātnes atmiņas. Kaut gan cīņu ainas, salīdzinoši ar citām šāda veida filmām, ir maz, tās nostrādātas perfekti. Tās būs kā atslodze no visiem moraļņikiem un sarežģītās sižetiskās līnijas. 

Uzskatu, ka "Watchmen" pašlaik ir labākais un emocionāli detalizētākais komiksu ekranizējums, kāds ir uzņemts.

Mans vērtējums: 8/10 (komiksu ietvaros 10/10)

IMDB

Treileris:

 


Komentāri
Tavs vārds:
Tavs e-pasts:
Tava mājas lapa:
Ievadi šī portāla nosaukumu: