Vicky Cristina Barcelona
Publicēts 10. decembrī, 2008.
Bez mīlestības nedzīvojiet, bez mīlestības viss ir mazs. Filma par situāciju, kad "mīlestības" ir vairākas.

"Vicky Cristina Barcelona"

Romantiskā komēdija; ASV, Spānija; 2008
Režisors: Woody Allen
Lomās: Javier Bardem, Penélope Cruz, Scarlett Johansson, Rebecca Hall u.c.
Ilgums:  96 min.
Pirmizrāde Latvijā: 14.11.2008

Divas amerikāņu draudzenes Vikija un Kristīna pavada dēkainas vasaras brīvdienas Spānijā. Meitenēm ir kardināli atšķirīgi uzskati par seksu un laulību. Viņas satiek karstasinīgu spāņu mākslinieku, kurš uzaicina abas pavadīt kopīgu nedēļas nogali. Situācija kļūst sarežģīta, kad pie apvāršņa uzrodas arī mākslinieka bijusī sieva...

Uz šo filmu gāju ar divējādām sajūtām. Pēc režisora un aktieru sastāva nospriedu, ka šī būs kvalitatīva filma. No otras puses īsti pat nezināju vai gribu uz šo filmu iet, jo nebija nekādas skaidrības, par ko īsti būs stāsts. Beigu beigās man tomēr nenācās nožēlot savu izvēli. Vudijs Alens ir viens no retajiem cilvēkiem, kuram tēlošana filmās sanāk tikpat labi, kā to rezisēšana un scenārija sacerēšana. Tikpat daudzveidīgas, kā Alena prasmes, ir arī žanru lauciņi, kuros viņš darbojās. Par spīti tam, ka „Vikija Katrīna Barselona” ir klasificēta kā romantiska drāma, daudz humoru lielās devās šeit nesaskatīju. Drīzāk šo filmu varētu klasificēt, kā sadzīvisku drāmu (Seansa laikā izbesijos, dēļ dažiem pusaudžiem, kuri pēc žanra izlasīšanas bija nosprieduši, ka skaļi jāsmejas pie katras ironiskas situācijas, tādejādi parādot, ka filma viņiem „tiešām” patīk.).  "Vicky Cristina Barcelona" savu pirmizrādi piedzīvoja  2008. gada Kannu festivālā.  Par šo filmu ir sajūsmā gan Latvijas, gan ārzemju kritiķi un Alens par to ir saņēmis labākās atsauksmes kopš 2005. gada Oskaram nominētās filmas "Match Point".

Sentimentālas ģitāras skaņas, siltas naktis, arhitektūra, vīns un skaisti cilvēki- radās tāda sajūta, ka aizbraucot uz Barselonu, tu uzreiz kādā iemīlēsies. Ja arī citiem skatītājiem radās tādas pašas sajūtas, un kāds šīs filmas iespaidā aizbrauks uz Barselonu, tad pilsēta būs atpelnījusi savu ieguldīto artavu filmas budžetā, kas sastāda vienu miljonu eiro. Vides romantiku papildina skaisti un izcili aktieri. Manuprāt, Alens ir uzstādījis jaunu latiņu savērpjot stāstā ne tikai mīlas trijstūri, bet arī to papildinot iekāres piecstūri. Stāsts ir par attiecību un vienīgās īstās mīlestības meklējumiem. Kamēr viens visu mūžu meklē ideālu, kurš realitātē nemaz neeksistē, otrs aprobežo savas vēlmes ar rutīnu un stabilajām attiecībām, jo nekad nav uzdrošinājies riskēt. Attiecību un uzskatu klāsts šajā stāstā ir pietiekami plašs, lai kaut ko no šī visa mēs varētu identificēt ar sevi. Vienmēr bijuši daudz pamācītāji, kā labāk dzīvot, atrast īsto, mīlēt stiprāk vai izmainīt sevi, bet darītāju ir maz. Katram jācīnās pēc savas saprašanas un izjūtām, jo tāda pareizā formula neeksistē. Ja eksistētu, tad jau sen mēs visi būtu pārlaimīgi.

Protestējot pret romantisko kino tā sliktākajās izpausmēs, šī varētu būt īstā filma, uz kuru aiziet ar savu otro (trešo vai ceturto) pusīti.

IMDB

Treileris:


Komentāri
Tavs vārds:
Tavs e-pasts:
Tava mājas lapa:
Ievadi šī portāla nosaukumu: