Valkyrie
Publicēts 10. februārī, 2009.
Ja 1944.gada 20.jūlijā veiksmīgi tiktu realizēta operācija "Valkīra", tad iespējams pasaules vēsture ieietu pavisam citā gultnē.

 "Valkyrie"

Vēsturiska drāma; ASV, Vācija; 2008
Režisors: Bryan Singer
Lomās: Tom Cruise, Kenneth Branagh, Bill Nighy u.c.
Ilgums: 121 min.
Pirmizrāde Latvijā: 06.02.2009

2.pasaules kara laikā grupa vācu armijas virsnieku izstrādāja plānu kā nogalināt Ādolfu Hitleru, līdz ar to arī faktiski pieliekot punktu karam. 1944.gada 20.jūlijā aristokrātu izcelsmes virsnieks Klauss fon Štaufenbergs portfelī ienesa spridzekli Hitlera slepenajā mītnē. Atstājis to, viņš dzirdēja nograndam sprādzienu. Tomēr atentāts bija neveiksmīgs, tas nenogalināja Hitleru, bet tikai viegli viņu ievainoja. Pāris dienu laikā sazvērestības dalībnieki tika arestēti.

Tā kā filmas stāsts un iznākums pamatā ir zināms, tad visinteresantākais man likās paša atentāta sagatavošana un tas, kas notika ar dumpiniekiem pēc šī visa. Man personīgi bija pirmā dzirdēšana par tādas operācijas kā "Valkīra" esamību un saistītu ar konkrēto notikumu. Sīkāku vēstures faktu pārzināšanas daudziem nav stiprā puse, tāpēc šāda mūsu izglītošana (kurš noteikti nav filmas veidotāju galvenais mērķis) un pasniegšana, pievienojot Krūzu saldajā ēdienā, nebūt nav peļama. Filmā attēlotie notikumi ir maksimāli pietuvināti reālajiem notikumiem, un vēsturniekiem šajā jomā neesot īpaši daudz kur piekasīties.

Pats aktieris iesaistīšanos šajā darbā uzņēmis diezgan nopietni- astoņus mēnešus studējis dažādas grāmatas, konsultējies ar vēsturniekiem un apspriedies ar paša Štaufenberga ģimenes locekļiem, lai viņa tēlojums būtu pēc iespējas precīzāks. Savā veidā viņam piepalīdzejusi arī māte-daba, jo Krūzs ir diezgan līdzīgs viņa attēlomajam varonim.  

Kur vien parādās Krūzs, tur uzpeld protestētāji. Varbūt scientaloģija Tomam ļauj mierīgi gulēt naktīs, bet šī reliģiskā pārliecība sagādājusi daudz problēmas filmas veidotājiem. Pēc paziņojuma, ka Štaufenbergu tēlos tieši šis aktieris, vairākās pasaules valstīs cilvēki izgāja protesta akcijās. Satraukums par Krūza ietekmi šajā filmā sasniedza arī Vācijas valdības kulārus. Daži valdības vīri satraucās par to, ka Krūzs ar savu piedalīšanos filmā Valkīra radīs pozitīvu augsni un „ievazās” scientaloģiju Vācijas sabiedrībā. Par strauju scientaloģistu pulka palielināšanos Vācijā gan pagaidām nekas nav dzirdēts...

Tā kā šī ir vēsturiska filma bez sensuāliem (Holivudiskiem) trikiem, kas skatītājam liktu nobirdināt pāris asariņas, radās sajūta, ka aktieriem šeit tā īsti nav kur izpausties (iedomājieties filmu par Godmani krīzes laikā, bez viņa personisko jūtu iesaistīšanas).  Daudzas lietas nebija līdz galam izstāstītas- piem., Štaufenberga pēkšņā nostājas maiņa pret nacistisko režīmu. Tas viss atspēlējās uz varoņu tēla un rīcības motīvu ticamību. Nepatika arī attēlotais Hitlers, kurš likās pilnīgi ne-hitlerisks. Iespējams šeit vainojama bija valoda, jo filmā visi runā angliski. Izpatīkot angliski runājošai publikai šadas personības zaudē savu harizmu un būtību. Manuprāt, šāda stāsta un Vadoņa (Paši-Zināt-Kas) attēlošanā amerikāņiem būtu jāpamācās no pašu vāciešu uzņemtās filmas „Der Undergang”.

Kopumā filma nav slikta- papildināju savas vēsturiskās zināšanas un pie reizes arī atpūtos, bet neko pārsteidzošu no Valkīras gan negaidiet.

Mans vērtējums: 6/10

IMDB

Treileris:

 


Komentāri
Tavs vārds:
Tavs e-pasts:
Tava mājas lapa:
Ievadi šī portāla nosaukumu: