The Reader
Publicēts 22. februārī, 2009.
Nobeidzot Oskaram nominēto filmu apskatus (cik nu esmu paspējis) šoreiz īss apskats par filmu The Reader.

"The Reader"

Drāma; ASV; 2008
Režisors: Stephen Daldry
Lomās: Ralph Fiennes, Kate Winslet, David Kross u.c.
Ilgums: 124 min.
Pirmizrāde Latvijā: ???

Otrais pasaules karš, Vācija. Kad pusaudzim Maiklam uz ielas paliek slikti, kāda sieviete vārdā Hanna palīdz viņam nokļūt līdz mājām. Kad puisis izveseļojas, viņš uzmeklē Hannu, lai pateiktos par izpalīdzēšanu. Drīz vien abu starpā izveidojas romantiskas jūtas, bet šīs sakars tiek turēts noslēpumā, dēļ Hannas un Maikla lielās gadu starpības. Maikls atklāj, ka Hannai ļoti patīk, kad viņai priekšā lasa grāmatas- šīs process padziļina viņu attiecības. Par spīti abpusējām jūtām Hanna kādu dienu pēkšņi pazūd, atstājot Maiklu ar salauztu sirdi un neizpratnē. Pēc astoņiem gadiem Maikls ir iestājies universitātes juridiskajā fakultātē un tur studē tiesu prāvas, kuras saistītas ar nacistu kara noziegumiem. Kādā no šīm tiesas sēdēm Maikls ierauga Hannu, kura atrodas uz apsūdzēto soliņa. Tiesā atklājas viņas pagātne un pastrādātie noziegumi, bet Maikls atklāj kādu noslēpumu, kurš ietekmējis viņu abu dzīves...

Filmēšanas sākumā K.Vinsleta tika izraudzīta kā galvenās lomas atveidotāja, bet sakarā ar saspringto grafiku un viņas filmēšanos „Revolutionary road”, Keitas vietu ieņēma Nikola Kidmena. Pēc mēneša ilgas filmēšanas Kidmena tomēr atteicās no lomas sakarā ar gaidāmo bērniņu. Tā kā ar viņu tā arī nebija uzņemta neviena epizode, Kidmenas vietā varēja atgriezties Vinsleta, kuras grafiks nu jau bija brīvāks. Personīgi es labprātāk vēlētos Hannas lomā redzēt Kidmenu, bet neieslīgsim pārdomās, „kā būtu, ja būtu”. Kidmenas atteikšanās no šīs lomas ir saprotama, jo filmas pirmajā daļā, kur sākas mīlasstāsts, ir ļoti daudz erotiskas epizodes. Visi Vinsletas cienītāji noteikti būs sajūsmā.

Kā noprotams The Reader ir kārtējais mīlasstāsts mūža garumā. Jaunieša sakars ar gandrīz divreiz vecāku dāmu nepārsteidz, bet situāciju pikantāku padara zēna nepilngadība. Aizliegtais auglis vienmēr ir tas saldākais. Abu mīlnieku ieguvums no šīm attiecībām ir abpusējs. Hanna uzņemas skolotājas lomu padarot zēnu par vīrieti, bet Maikls izglīto viņu literatūras žanru lauciņā. Šajā ziņā jāuzteic Vinsleta un mazpazīstamais Deivids Kross par juteklisko tēlojumu. Filmas otrajā plānā izvirzīta tēma par nacistu noziegumiem. Hanna ir pastrādājusi prātam neaptveramus darbus, bet Maiklam tas viss, kā sacīt jāsaka- jāsagremo. Maikla mīlestība, tāpat kā viņa sāpe, nekur nav zudusi. Tāpēc viņam jāizvēlas vai domāt racionāli un nosodīt Hannas rīcību, vai arī par spīti šai situācijai turpināt mīlēt un atbalstīt. Filma ieinteresē ar to, ka tiek pieminēts „kaut kāds” noslēpums, kurš ar laiku atklāsies. Pačukstēšu, ka šis noslēpums nebija tik pārsteidzošs, kā sākumā biju gaidījis. Šajā momentā biju nedaudz vīlies, jo Hannas pastrādātie noziegumi šķita interesantāks filmas pavērsiens. 

Kopumā laba filma, bet tomēr kaut kas pietrūka, lai aizrautu mani pilnībā. Iespējams, The Reader ir vairāk domāta daiļajam dzimumam.

Mans vērtējums: 7/10

IMDB

Treileris:


Komentāri (1)
neziņa: es tā arī nesapratu to noslēpumu,tas bija tas,ka viņa neprata lasīt? ! un tiesā to nepateica !?
18/04/2010 14:28
Tavs vārds:
Tavs e-pasts:
Tava mājas lapa:
Ievadi šī portāla nosaukumu: