The Day the Earth Stood Still
Publicēts 15. decembrī, 2008.
Holivuda arvien biežāk sāk pievērsties Zemes iznīcināšanai, un šoreiz zemiešus kā nākas izmācīs citplanētieši.

"The Day the Earth Stood Still"

Zinātniskā fantastika; ASV, 2008
Režisors: Scott Derrickson
Lomās: Keanu Reeves, Jennifer Connelly, Kathy Bates u.c.
Ilgums:  96 min.
Pirmizrāde Latvijā: 14.11.2008

Galaktikas planētu federācija sūtījusi uz Zemi sūtni ar brīdinājumu – ja zemes ļaudis nepārtrauks postošo iejaukšanos dabas procesos, tad Zeme drīz vien ies bojā. Taču cilvēki uzskata atnācēju par agresoru un viņš spiests bēguļot, izliekoties par parastu zemes iedzīvotāju. Kamēr valdība un zinātnieki drudžaini cenšas izskaidrot svešnieka parādīšanos un viņa misiju, šajā lietā tiek iejaukta kāda sieviete un viņas audžudēls. Pavisam drīz viņi saprot, kādi ir patiesie atnācēja nodomi.

Priekš manis šī bija viena no pēdējām gaidītākajām filmām šogad. Kā jau esmu rakstījis iepriekš, šāda vaida filmas man vienmēr piesaista uzmanību. Pasaules bojāejas draudi un Kianu Rīvs, nospriedu, tam jābūt kaut kam labam. Manhetena ir visu laiku populārākais iznīcināšanas mērķis, neskatoties uz to vai tu esi Kingkongs, Godzilla, mošķis no planētas x5qtm vai citplanētietis K.Rīvsa veidolā. (Ja nebūtu šādu filmu, iespējams, Austrumu pasaulei nerastos vēlme to realizēt dzīvē.) Ar nepacietību gaidīju, kā tiks iznīcināta Manhetena, tiks parādīti masu histērijas skati, bet nekā. Beigu beigās izrādījās, ka efektīgākie momenti un labākie skati mums tiek parādīti jau treilerī. Runājot par treileri, ļoti gudri ir izspēlēta frāze, ko K.Rīvs saka Dž.Konelijas varonei: „If you die the Earth survives...”. Tā kā šīs bija dialogs, tad nospriedu, lai izglābtu pasauli Dž.Konelejas varonei būs jāmirst, kas sola aizraujošu dilemmu, uzupurēšanos, cīņu ar sevi utt. Izrādās, ka šīs teikums ir izrauts no konteksta un ar vārdiem „If you die...” ir domāts, nevis „Ja tu mirsi”, bet „Ja jūs (cilvēce) mirsiet”. Šajā brīdī man visa interese pazuda, jo ir skaidrs, ka cilvēce nemirs.

Stāsta doma ir laba- cilvēce ir piesārņojusi planētu Zeme un Kianu Rīvs, kura civilizāciju apdraud šīs planētas bojāeja (tikai nesapratu īsti kā), ieradies brīdināt Zemes līderus par iespējamajām sekām. Protams, aprobežoto Zemes iedzīvotāju uzvedība un rīcība ir klišejiski tupa. Vadoties pēc teiciena „Esli sila est uma nenada”, cilvēki šauj pa visu, kas kustas un nekustas, parakstot sev nāves spriedumu pirms vēl kaut kas ir sācies. Kamēr Zemi sāk lēnām iznīcināt mazie citplanētiešu roboti, K.Rīvsa varonim jānotic cilvēka labestībai, lai mainītu savas un savu ”tautiešu” domas. Šeit palīgā nāk Dž.Konelijas varone un viņas mazais audžu dēls, kuri, skumstot pēc mirušā vīra un tēva, pierādīs cilvēka spēju mīlēt. Vienvārdsakot, tas viss man likās jēli un nodrāzti. Iespējams, Holivudas scenāristiem ir iestājusies neliela radošā krīze.

Filmas garlaicīgo scenāriju šoreiz neglāb visnotaļ labais aktieru sastāvs. Var jau diskutēt, cik labas ir K.Rīvsa aktiermeitarības prasmes, bet viņa harizma un tēls ir pārliecinošs. Zinātniskās fantastikas žanrs ir viņa lauciņš, un viņa neizteiksmīgās grimases (pozitīvā nozīmē) šeit ļoti iederas, lai notēlotu kaut ko pārdabisku, kas nav apradis ar savu jauniegūto ķermeni. Filmas skaistules lomā iejutusies oskarotā Dženifera Connelija (ieguvusi par lomu filmā „Beautiful Mind”). Neko sliktu par viņu nevaru teikt, tikai, ņemot vērā viņas pēdējā laika filmas, kuras ir pietiekami augstā līmenī, šī, manuprāt, ir neliela lejupslīde.

Kopumā esmu vīlies, jo gaidīju kaut ko daudz dziļāku sižetiskajā līnijā un grandiozāku pasaules kataklizmas attēlošanā.

IMDB


Komentāri (7)
dusk: bļa atkal no pirmā teikuma! Holivudu vienmēr ir interesējusi zemes iznīcināšana!!! Bez paskaidrojumiem. Jautājums, kam tu raksti tos filmu aprakstus???
15/12/2008 13:52
Mikausis: par Holivudu: katastrofu filmas ir viens no ienesīgākajiem žanriem, ko pierāda arī šī filma, pirmajā nedēļas nogalē asv nopelnot 31 miljonu dolāru.
šos aprakstus rakstu, lai pasaulei atgādinātu par savu niecīgo eksistenci, bet, ja nopietni, tad tos rakstu Tev personīgi, priecājies un kūsti
15/12/2008 14:47
Miks: savelkot kopā filma ir vidusmēra saražojums, kuru skatīšos tik un tā, jo man iet pie sirds zinātniskā fantastika, pat ja to ir apstrādājuši holivudisti.

bet duskam atkal problēmas. nepatīk viņam šīs recenzijas, bet parādīt labo piemēru arī nav iekšā. Vecīt, šis ir interneta žurnāls, kur katrs rāda ko māk. Pagaidām esam redzējuši veselu rindu ar kino recenzijām no mikauša, bet no tavas puses tikai īdēšana komentāros. Galu galā mēs visi esam cilvēki, un spējam kļūt labāki, ja saņemam konstruktīvu kritiku.
15/12/2008 14:52
Chirix: Šito es baigi gaidīju. Kā reiz tagad atkārtoti eju cauri visai "Fantastiskas pasaulē" sērijai, ko jau bērnībā biju izlasījis. Esmu ticis līdz Azimova "Es, Robots" (paralēli noskatījos arī ekranizāciju ar Vilu Smitu un jāsaka godīgi - bija izdevies godam, ja atskaita uzbāzīgos "product placement").

Attiecībā par konkrēto filmu - kaut arī ļoti gaidīju, tagad šķiet, ka labāk netērēšu naudu biļetei, bet nokāčāšu un skatīšos mājās.

P.S. Mikausi - varēji jau pieminēt arī to, ka šis ir 50-to gadu filmas remeiks.
15/12/2008 17:41
dusk: Mikausis: wrong arī tava atbilde. Vispār kino kā māksla ir no 19 gadsimta sākuma. Katastrofu filmas ir topā bijušas vienmēr. Dažas tikai atliek dažādu apstākļu dēļ - naudas, laika, iespēju. Scenāriji stāv. Tad nu vēl vēsture un pār atdarinājumi. Mūsdienās Holivuda atgremo sevi līdz kaut kā mainīsies.
15/12/2008 20:38
Mikausis: nu, galīgi jau wong jau nebija. parādoties jauniem specefektiem, parādās cilvēki, kuri ir gatavi maksāt, lai redzētu kā vēl skaistāk pasaule var nomirt. lielākā ideju plūsma, ko mēs izdomājam ir kaut kā atgremojums, jo nekas nesākas ne no kā, un es te nerakstu konstitūciju, kurai tev būtu jāklausa. arī Nobelu iegūst pateicoties iepriekšējiem Nobela laureātiem. ja sāki par vēsturi, tad viss uzskatāmākais piemērs ir Bībele, kuras elementi iekļauti šajā (un tevis "pieminētajās" filmās). raksimies tālāk? domāju, ka, nē.
prieks, ka kāds diskutē, jo šeit tas notiek reti, bet šī diskusija laikam būs bezjēdzīga, tāpēc es džentlmeņa solidaritātes pēc padodos, tu vinnēji, tev ir taisnība, apsveicu. miers?
15/12/2008 21:23
dumpis: Negribu īpaši izplūst, tāpēc filmu vislabāk raksturotu šādi:

The Signs + War of the Worlds + The Happening = The Day Earth Stood Still

Vērtējums:
5.5/10
26/12/2008 13:25
Tavs vārds:
Tavs e-pasts:
Tava mājas lapa:
Ievadi šī portāla nosaukumu: