The Dark Knight
Publicēts 29. jūlijā, 2008.
Pēc 3 gadu pārtraukuma Betmens ir atgriezies, lai atbrīvotu Gotemu no noziedzības un vēlreiz stātos pretī ekscentriskajam maniakam Džokerim.

 "The Dark Knight"

 

Piedzīvojumu filma; ASV; 2008
Režisors: Christopher Nolan
Lomās: Christian Bale, Michael Caine, Heath Ledger, Aaron Eckhart, Maggie Gylenhaal, Gary Oldman, Morgan Freeman u.c.
Ilgums:  171 min.
Pirmizrāde Latvijā: 25.07.2008

Uzveicis savu pretinieku Džonatanu Kreinu ar iesauku “Biedēklis”un sekojot notikumiem, kuri aizsākās iepriekšējā filmā, Betmens un leitenants Gordons turpina savu sadarbību kārtības uzturēšanā Gotemā. Par viņu sabiedroto noziedzības apkarošanā kļūst jaunais pilsētas prokurors Hārvijs Dents, bet par lielāko problēmu – no cietuma izbēgušais psihiski nelīdzsvarotais ļaundaris ar savdabīgu humora izjūtu Džeks Napjē ar iesauku Džokers. Pasludinājis Betmenu par savu negantāko ienaidnieku, Džokers uzsāk metodiski iznīcināt visus Betmenam tuvākos cilvēkus. Apbruņojies ar jaunākajiem tehnoloģijas sasniegumiem, Tumšais bruņinieks uzsāk cīņu pret Džokeru.

Mūsdienās komiksi vairs nav tikai komiksi- supervaroņiem sāk piemist izteikti cilvēcīgas īpašības, lai radītu iespaidu, ka viņi ir tieši tādi paši kā mēs. Protams, beigu beigās izrādās, ka tā gluži nav. Kaut gan viņi slēpjas aiz savas maskas un dzīvo dubulto (vientuļnieku) dzīvi, tomēr viņi ir ātrāki, gudrāki, labsirdīgāki un taisnīgāki par mums visiem. Arī Betmens nav izņēmums.

Lai arī cik skumji tas neizklausītos, filmas galvenais trumpis ir, būs un paliks no dzīves pāragri aizgājušais Hīts Ledžers. Tieši šī aktiera nāve filmai devusi to, ko nevar iegūt ar nevienu marketinga triku- filmas kulta statusu pirms tās pirmizrādes. Jāpiekrīt visām pozitīvajām atsauksmēm, Ledžers iejuties lomā perfekti- sākot no kustībām, mīmiku un beidzot ar tādu sīkumu kā šļupstēšanu. Kā lasīju vienā žurnālā, viņa tēlojums bijis tik reālistisks, ka režisors vienu brīdi nopietni sācis uztraukties par Ledžera veselo sasprātu. Daudzi jau sāk baumot, ka Ledžers noteikti iegūs Oskaru. Par to, vai tas notiks, vai nenotiks, nemāku spriest, bet katrā ziņā tēlojums ir fantastisks. Džokers ir tas, pēc kā mēs šo filmu atcerēsimies, kaut gan stāsts tomēr ir par Betmenu. 

Filma ir diezgan gara, bet tā neļauj tā īsti atslābināties un zaudēt interesi, jo notikumi risinās viens aiz otra. Nolans pēc Batmen Begins radīšanas turpina stāstu tādā pašā stilā. Liekās, ka Brūsa Veina dzīvē nekad neiespīdēs saulīte- ir tikai vienas vienīgas problēmas.  Kā parasti galvenos sirdsēstus Brūsam sagādā viņa dubultā dzīve, kāds nojūdzies ļaundaris un skaistākā dāma visā Gotemā. Par spīti tam visam viņš vienmēr ir līdz galam izturēts un tik pat solīds kā Džeims Bonds (tikai ar spārniem un krutāku mocīti). Šeit palīgā nāk un stingro plecu sniedz viņa uzticamais kalps Alfrēds, kurš, tāpat kā Runcis Renārs, māk pateikt īstos vārdus īstajā vietā. Labo komandai vēl pievienojas Lucius Fox (Morgans Frīmens), kurš Brūsam izpalīdz ar visvisādu gadžetu izgudrošanu. Vienīgais, kas man pietrūka, bija Gotemas gotiskās ēkas, smoga pielietās ielas un drūmā noskaņa, kāda tā tika attēlota vecajās Betmeniādēs. Kaut gan es neierindotu šo daļu, kā visu laiku labāko filmu kino vēsturē, tā noteikti ir kulta statusa cienīga un pietiekami sarežģīta un detalizēta, lai to uzskatītu par sava veida šedevru.

IMDB

Treileris:


Komentāri (5)
Sidza: taa! liriska atkaape, kas nav saistiita ar betmenu.. :)..labi, ka es paaris rezes meenesii te iegrizjos un atceros, ka dazs labs (piemeeram raxta autors) man ir litru paraadaa (var buut arii 0.5l, ja taa ir tequila)! taa, ka gaidu ar maisu! (vari arii nodot caur muusu kopiigo pazinju) :)
29/07/2008 16:35
The Incredible Man is Back: must see filma, esmu parsteigts par imdb...
29/07/2008 16:51
Mikausis: Sidza: :D
zaudētas derības, davanas, parādus, kredītus, līzingus un aizņēmumus atdodu tikai aci pret aci un no rokas rokā, lai būtu pārliecināts, ka manta nenokļūst svešās rokās, vai arī nesamazinās tās tilpums, skaits, masa un citas fizikālās īpašības... tam paziņam vispār nevar uzticēties.
es tevi uzmeklēšu, jo parāds nav brālis :)
29/07/2008 17:29
dusk: Mikausis: Cik komiksus esi izlasījis ja salīdzini! Murgs ir tas ko pateici, jo stāstus par Batmen publicē jau septiņdesmit gadus (aptuveni).

The Incredible Man is Back: imdb ir masu kontrolēts pasākums, kuri bieži vien nezin ka jāsalīdzina vienāda žanra filmas. Popkulturas efekts. Protams uz masu ņemot var šo to novērtēt, bet tur arī var atrast filmas kuras novērtētas uz 2, bet patiesībā velk uz 10. Tālu nav jāmeklē, piemēram Betmena filmas ar ir ap 3 novērtētas. Pilnīgi neadekvāti. Zemāk pa 6 nevienai nevajadzētu būt.
30/07/2008 12:21
Mikausis: dusk: cik noprotu, uzcepies par otro rindkopu. tur es salīdzinu to, kā varoņu gaitas un pārdzīvojumi tika atspoguļoti drukātā veidā un kā tas tagad notiek kino. protams, ka zīmētā veidā tas nemaz nav tik viegli un detalizēti izdarāms. tur tiek spiests uz cīņu nevis iekšējiem pārdzīvojumiem. arī pats stāsts bieži atšķirās no rakstītā un ekranizētā- tiek piefantazēts un izskaistināts.
pats esmu lasījis drukātā veidā divus Betmenus un Spawn. 90 gadu vidū (ja nekļūdos) izdevniecība Egmont Latvija pārtulkoja dažus orģinālus.
Stāstus par Betmenu publicē no četrdesmitajiem.
IMDB vienīgā zemāk novērtētā Betmena filma ir Batmen&Robin (3,5) (iespējams dēļ Švarcnēgera piedalīšanās :)), pārējās piecas ir virs 5,4.
neesmu ne kino, ne komiksu eksperts- rakstu ko domāju, tāpēc jau to sauc par blogu, nevis Latvijas vēstnesi
30/07/2008 14:24
Tavs vārds:
Tavs e-pasts:
Tava mājas lapa:
Ievadi šī portāla nosaukumu: