Sweeney Todd: the Demon Barber of Fleet Street
Publicēts 28. janvārī, 2008.
Stāsts par Svīniju Todu priekš Holivudas ir iecienīts un vecs kā dzīve...

Mūzikls, ASV, 2007
Režisors: Tim Burton
Lomās: Johnny Depp, Helena Bohnam Carter, Alan Rickman, Timothy Spall, Sacha Baron Cohen u.c.
Ilgums: 120 min
Pirmizrāde Latvijā: 2008.02.22. 

Bārddziņa Benjamina Barkera un viņa skaistās sieves Lūsijas dzīve bija bezrūpīga un mīlestības pilna līdz tam brīdim, kad tiesnesis Tarpins iekāroja Lūsiju un izdarīja tā, lai nabaga bārddzinis tiktu arestēts pēc safabricētas apsūdzības un aizsūtīts izciest sodu tālu prom no Londonas. Pagāja 15 gadi un viņš atgriezās. Viņa vārds vairs nav Benjamins Barkers, bet Svīnijs Tods un viņu vada aklas atriebības alkas. Atjaunojis savu frizētavu, Tods atsāk tajā sniegt bārddziņa pakalpojumus. Veikla rokas kustība, nozib spožais bārdas nazis un nu jau bijušais klients nonāk pagrabstāvā, kur dēmoniskā bārddziņa draudzene Lovetas jaunkundze gatavo Londonā garšīgākos pīrāgus ar visai specifisku pildījumu.

Stāsts par Svīniju Todu priekš Holivudas ir iecienīts un vecs kā dzīve. Šī personāža vārds pirmo reizi parādījies 1846. gadā, kādā Londonas šausmu stāstu grāmatiņā (jeb lapelē). Pirmā filma tikusi uzņemta jau 1926. gadā, bet pirmais mūzikls un stāsts, kāds tiek attēlots jaunākajā ekranizējumā, Brodvejā ticis uzvests jau 1979. gadā.  Kopš pirmizdevuma tikušas sarakstītas vairākas grāmatas (ja ir vēlme, tad var arī palasīties vienu no versijām), uzņemtas filmas gan TV ekranizējumos, gan uz lielā ekrāna un uzvesti mūzikli dažādās versijas.

Apņemoties ekranizēt šo stāstu, Bērtons nav īpaši riskējis ar finansiālu neveiksmi, jo lielākā daļa no grāmatā, filmām un teātra mūzikliem saņēmuši neskaitāmas balvas savā lauciņā. Šim atzītajam un populārajam stāstam pievienojam Bērtona brendu, pieaicinam Džoniju Depu un Helēnu Bonhamu Kārteri - iegūstam zelta trio, grandiozu filmu un neaizmirstamus mirkļus pie lielā (mazā un vidējā) ekrāna.  Jāpiemin arī fakts, ka filma nominēta 3 Oskariem- par labākajiem kostīmiem, dekorācijām un kā labākais aktieris (protams) nominēts Džonijs Deps. Šim visam var pieskaitīt vēl 6 dažādas balvas un 14 nominācijas.  Nezinu vai filmas mūzika liks mums vēl 5 gadus gaudot līdzi šai filmai, kā to izdarīja "Mulenrūžas" grāvēji, bet katrā ziņā izrādās, ka Deps un Kārtere tīri sakarīgi māk dziedāt, un uz filmas beigām, jau būsiet iegaumējuši pāris tituldziesmas. Kārtējo reizi Bērtons uzbūris drūmu un bezcerīgu vietu, kuras fonā norisinās šis traģikomiskais stāsts. (esmu norācis pie idejas, ka nevis stāsta norises vieta ir drūma un nepievilcīga, bet pašu varoņu iekšējā pasaule vizualizē ekrānā šo nomāktību un pelēcību. Tas, nu, tā- ārpus konteksta) Dīvaini arī redzēt Sašu Baronu Koenu nopietnā tēlā- laikam viņam, tāpat kā Fabrikas puišiem un meitenēm, ir Borota zīmogs uz mūžu, bet jāatzīst, ka nopietnās lomas viņam piestāv. Nevar arī nepieminēt melno humoru- asinis šķīdīs aumaļām, nogalināti tiks n-tie cilvēki, visi ēdīs dīvainus pīrādziņus utt. katrā ziņā garlaicīgi nebūs.

Tikai žēl, ka ForumCinemas ir kārtējo reizi apdalījusi latviešu skatītāju ar novēloto pirmizrādi, bet labi, ka vēl tā, jo, piem., filmu The Assassination of Jesse James par spīti 2 Oskara nominācijām un vairākām balvām, ieskaitot Breda Pita kā labākā aktiera balvu Venēcijas filmu festivālā, baumo, ka nerādīšot vispār.

P.S. Pēc gada Bērtons taisās mūs atkal iepriecināt ar vēl vienu animācijas filmu "Frankenweenie", bet 2010. gadā būšot gatava filma par Alisi Brīnumzemē.


Komentāri (2)
Miks: šo es noskatījos mājās labā kvalitātē, bet visticamāk, ja radīsies iespēja skatīšos arī uz lielā ekrāna. Ļoti patika. Bērtons, Deps, Kērtere... šis trio jau ne pirmo reizi strādā kopā, lai radītu, ko ģeniālu.
29/01/2008 09:31
Sidza: Pilniigi piekriitu.. filma vnk super truper! Deps kaa vienmeer savaa elementaa un par spiiti nebeidzmajiem asins pluudien, vairaak filmu gribeejaas smieties, nevis shausminaaties, t.i., filma vairaak ir komeedija nekaa shausmene :)
29/01/2008 09:34
Tavs vārds:
Tavs e-pasts:
Tava mājas lapa:
Ievadi šī portāla nosaukumu: