Star Trek
Publicēts 12. maijā, 2009.
Ļaunie naidnieki no dziļākajām melnā cauruma padibenēm cīnās ar labākajiem no vislabākajiem labajiem. Kungi un dāmas, tas ir Star Trek.

"Star Trek"

Zinātniskā fantastika; ASV; 2009
Režisors: J.J. Abrams
Lomās: John Cho, Ben Cross, Bruce Greenwood, Simon Pegg, Chris Pine, Zachary Quinto u.c.
Ilgums: 127 min.
Pirmizrāde Latvijā: 08.05.2009

Džeims Kirks ir dumpīgs jaunietis, kurš, sekojot mirušā tēva pēdās, nolēmis kļūt par Zvaigžņu flotes kuģa kapteini. Pēc apmācību beigšanas komandas pirmais uzdevums ir steigties palīgā komandiera Spoka dzimtajai planētai Vulkano. Kirkam ir aizdomas, ka palīgā saucieni ir sabotāža, kas līdzinās notikumiem pirms 25 gadiem, kad gāja bojā viņa tēvs. Spoka un Kirka domstarpības apdraud veiksmīgu misijas iznākumu un viņi vēl nenojauš, ka tieši viņu rokās ir Galaktikas liktenis...

Cepjot n-tās dziesmas un sadarbojoties ar n-tajiem māksliniekiem, kādu laiku atpakaļ Timberlands noteica to, ko mēs klausīsimies. Izbēgt no šīm dziesmām bija neiespējami. To pašu varētu attiecināt uz J.J.Abramsu un viņa pārsteidzošo spēju padarīt par hītu jebkuru seriālu vai filmu, pie kuras viņš pielicis roku. Viņa nopelni gan vairāk attiecināmi uz seriālu (Lost, Alias, Fringe, What Aboat Brian u.c.) nevis filmu (Mission Inposible 3, Cloverfield u.c.) lauciņu, bet nevajag noniecināt seriālu nozīmību un spēju tos uztvert kā Oskara cienīgu mākslas darbu. Ja filma aizrauj uz pāris mēnešiem, tad kvalitatīvi veidots seriāls mūsu uzmanību spēj noturēt gadiem. Arī es esmu viens no tiem daudzajiem cilvēkiem, kuri katru nedēļu pie zilajiem ekrāniem orgasmē, sagaidot sava mīļākā seriāla nākamo sēriju.

Pieņemu, ka daudziem (mani ieskaitot) par šo sāgu ir tikai virspusējas zināšanas un priekšstati, jo pārsvarā esam informēti tikai par Star Wars vai Stargate epizodēm. Varbūt ne velti, jo kā Star Wars uzticīgs fans varu teikt, ka Star Trek daudzas lietas nav nostrādātas līdz galam. Pietrūka „kosmiskā vēriena” un lietu, vietu detalizētības. Filmā mēs ļoti virspusēji redzam tikai trīs planētas, kuras ir vienveidīgas un neko būtiski neatšķiras no planētas Zeme, bet tās iedzīvotāji, ieskaitot vulkāniešus, kuriem izskūtas uzacis un pagarinātas ausis, pārsvarā ļoti līdzinās sugai vārdā cilvēks. Tas pats ir ar niecīgo kosmosa kuģu klāstu- izdomas lidojums ir zems. Runājot par detalizētību- gribēju, lai planētu pilsētas ir sīkāk izstrādātas un līdz ar to redzam tās dažādos iemītniekus, viņu rakstura iezīmes, valodu, kultūru, tehniku utt. utjp. ...laikam šeit kļūstu pārāk piekasīgs un palieku kosmo-nūģisks.

Pašai filmai un stāstam gan nebija ne vainas. Filma ir pietiekami dinamiska, lai skatītājs nezaudētu interesi par to. Šeit nebūs nekādas morāles, asaras un stiprās mīlestības. Nē, vispār jau tas viss tur bija, tikai bez pietiekami loģiska un ticama pamatojuma, lai kādā no šīm sfērām mēs iedziļinātos. To arī nemaz nevajag darīt. Uz šo filmu jānāk skatīties, kā konservu kārbai līdzīgs objekts mēģina iznīcināt simts reizes lielāku kosmosa kuģi un uz lielā ekrāna tas tiešām izskatās interesanti.

Šī žanra cienītājiem obligātā skatāmviela.

Mans vērtējums: 6/10

IMDB

Ja treileris neiet, tad spiediet šeit vai divreiz uz video loga:

 


Komentāri
Tavs vārds:
Tavs e-pasts:
Tava mājas lapa:
Ievadi šī portāla nosaukumu: