Saw V
Publicēts 5. novembrī, 2008.
Holivudas naudas mašīna nevar vien apstāties un piekto gadu pēc kārtas nesteidzas noslēgt šo stāstu ar laimīgām vai nelaimīgām beigām. Ja patērētājs maksā un stāsta potenciāls ir neizsmeļams, tad kāpēc gan neturpināt? Lionsgate un Twisted pictures tā arī dara un turpina savu (iespējams) labāko baileni.

"Saw V"

Šausmu filma; ASV; 2008
Režisors: David Hackl
Lomās: Meagan Good, Shawnee Smith, Tobin Bell u.c.
Ilgums:  92 min.
Pirmizrāde Latvijā: 31.10.2008.

Ar katru nākamo Zāģa sēriju nākas nedaudz vilties. Arī šī sērija nav izņēmums. Kaut gan Zāģeris nomira jau iepriekšējā daļā, viņa idejas, lamatas un plāni turpina strādāt arī pēc viņa nāves. Par to mums „jāpateicas” viņa palīgiem, jo savādāk seriāls būtu beidzies ar pirmo daļu. Šoreiz mūsu varonis ir detektīvs Hofmans, kurš uztaisījis jaunu spēlīti ieslodzītajiem grēciniekiem. Kaut gan arī šoreiz grēcinieki vazājas no vienas telpas uz otru, kur viņus sagaida arvien jauni pārsteigumi, šī daļa nedaudz atšķiras no pārējām. Lielu daļu filmas mēs vērojam to, kā labais detektīvs Strams, kurš tomēr izdzīvojis pēc piedzīvojumiem ceturtajā daļā, apstaigā gandrīz visas nozieguma vietas no iepriekšējām sērijām, lai atklātu, kā Zāģerim izdevies izdarīt katru slepkavību. Sanāk tādas CSI variantiņš, kur pie katras slepkavības vietas tiek parādīta filmiņa (jeb detektīvs „izfiško”), kā nelaiķis ticis sagūstīts, un no kurienes Zāģeris vērojis, kā nabags nomoca sevi līdz nāvei. Šie paskaidrojumi būs noderīgi tikai tiem, kuri redzējuši iepriekšējās daļas. Pārējiem tā būs plika galināšana bez jebkāda iemesla.

Kaut gan pats esmu redzējis visas daļas, sāk jau grūti savilkt galus kopā. Kā nekā piecas daļas ir pietiekami liels lauciņš, kur izpausties it sevišķi, ja neviens varonis nav tas, par ko izliekas.

Kā jau rakstīju filmas otrajā (ierastajā) plānā norisinās kārtējās kaķa un peles spēlītes. Piecu daļu laikā šie, manuprāt, bija visneizteiksmīgākie un neinteresantākie cilvēki, kuri gājuši cauri nāves labirintam. Nepārliecina ne viņu ļaunās izdarības, par ko viņi nonākuši slazdā, ne viņu rīcība, kura jau no sākuma ir diezgan neloģiska un paredzama- no sērijas "draugu novācu, lai paliktu dzīvs, bet pats beigās netīšām noasiņoju līdz nāvei". Pietrūka tieši tas, ar ko lielākā daļa varoņu izcēlās iepriekšējās daļās. Vienīgais slazdi kā jau vienmēr ir „līmenī”- kārtējās sadistu brīnumierīces.

Tāpat kā „Zāģa” sēriju mainīgā kvalitāte, arī šoreiz nomainījies (jau trešais) filmas režisors. Izmaiņas redzamas gan vizuāli, gan emocionālā noskaņā. D.Hakls, kuram šī ir debija režisora postenī, vairāk sliecās uz asiņainu un sadistisku nāvi, nevis uz psiholoģisko spriedzi un dilēmu, ko jāpārdzīvo nelaiķim. Būtībā paliek tikai plika bailene, bez psiholoģiskā trillera piedevām. Skumji arī tas, ka Tobins Bells jeb pats Zāģeris sāk parādīties arvien retāk. Nav jau ko daudz gausties- tehniski viņš ir miris. Bells būs un paliks filmas dvēsele, bet bez viņa mums paliek tikai mazais smejošais vīriņš televizorā un cūkas maska, kas nebūt neiepriecina.

Šim stāstam vairs nevar uztaisīt, piem., „Saw:The Beginning”, bet turpinājumus var taisīt bezgalīgi, kamēr vien kompānijai būs nauda un scenārija autoriem darbosies iztēle. ...un spriežot pēc šīs sērijas beigām dodu 90%, ka nākamgad ap Helovīna laiku mēs atkal sagaidīsim kārtējo „Zāģa” sēriju. Cerēsim, ka tā būs pēdējā un cerēsim, ka ne sliktāka par pirmo daļu.

Seriāla „Zāģis” fani kopumā būs apmierināti, bet skatītāji, kuri pirmo reizi saskārušies ar šo filmu vai akceptē tikai pirmo sēriju, varētu būt vīlušies.

IMDB

Treileris:


Komentāri
Tavs vārds:
Tavs e-pasts:
Tava mājas lapa:
Ievadi šī portāla nosaukumu: