Revolutionary Road
Publicēts 20. februārī, 2009.
Revolutionary road ir stāsts par pārmaiņām un centieniem izbēgt no ikdienas rutīnas.

"Revolutionary road"

ASV, 2008
Režisors: Sam Mendes
Lomās: Leonardo DiCaprio, Kate Winslet, Kathy Bates u.c.
Ilgums: 120 min.
Pirmizrāde Latvijā: 06.02.2009

 Eiprila un Frenks Vīleri dzīvo nelielā Konektikutas pilsētiņā. Ārēji par sevi pārliecināti ģimenes cilvēki, viņi slēpj dziļu vilšanos par savām attiecībām un karjeru. Apņēmības pilni izcelties uz apkārtējo pelēcības fona, viņi nolemj pārcelties uz Franciju, kur, viņuprāt, tie spēs pilnībā realizēt savu radošo potenciālu. Pieaugot satraukumam par gaidāmajām pārmaiņām, viņu ikdienā arvien biežāk iezogas strīdi, greizsirdības scēnas un savstarpēji apvainojumi, tā apdraudot gaidāmo pārcelšanos.

Sākumā pret šo filmu biju ļoti skeptiski noskaņots, jo aizdomas radīja divas lietas- Vinsletas un DiKaprio atkalapvienošanās (mana paša steriotipi) un stāsta būtība kā tāda (apnicis, ka visi čīkst). Viss izvērtās labāk nekā biju gaidījis. Stāsts ir par tipisku mietpilsoņu ģimeni, kura no ārpuses ir paraug ģimene, bet iekšējās attiecības pamazām sāk pelēt. Abi varoņi ir ieslīgusi pamatīgā rutīnā un eiforija par amerikāņu sapņa piepildījumu jau kādu laiku zudusi. Ilgas pēc pārmaiņām pāra attiecībās sāk izpausties arvien spilgtāk. Kaut gan abi vecāki novienojas par pārmaiņām, mainīt savu dzīvi par 360 grādiem nav tik vienkārši. Šķēršļus pārmaiņu ceļā liek gan sabiedrības nesapratne un nosodījums, gan pašu slēptās bailes savas vēlmes realizēt dzīvē, bailes, ka neizdosies.

Revolutionary road nav tikai stāsts par divu cilvēku nesaskaņām, bet arī par to cik mēs paši esam gatavi kaut ko kardināli mainīt savā dzīvē. Padomāju par šādiem cilvēkiem un nospriedu, ka pret kardinālām pārmaiņām esmu tikpat aizspriedumains un savā veidā bailīgs, jo ne vienmēr daru to, ko tiešām vēlētos darīt. Stāsta amerikāniskā platforma ir tikai paspilgtinājums, jo lietas par ko filma runā būtībā ir attiecināms uz jebkuru no mums.

Revolutionary road saņemusi trīs Oskara nominācijas- labābākais kostīmu mākslinieks, labākais māksliniekais noformējums, labākais otrā plāna aktieris (Maikls Šenons). Žel, ka Ketija Beitsa šogad paliek nenovērtēta.

Jau kādu laiku Vinsleta un DiKaprio ir izdzēsuši "Titānika birku" un pierādījuši, ka ir daudzpusīgi augstākās raudzes aktieri. Nelieciet viņu atkal apvienošanai atbaidīt sevi no šīs filmas, jo tā tiešām ir laba, psiholoģiski smaga un pamācoša. Revolutionary road liek mums aizdomāties vai mēs dzīvojam vai tikai eksistējam.

Mans vērtējums: 8/10

IMDB

Treileris:

 

 


Komentāri
Tavs vārds:
Tavs e-pasts:
Tava mājas lapa:
Ievadi šī portāla nosaukumu: