Fido
Publicēts 25. septembrī, 2008.
Vai esat iedomājušies, cik racionāli mēs varētu izmantot un cik daudz brīvā laika parādītos, ja spētu visus zombijus (skaitliski tik pat daudz, kā to rāda filmās) pielikt pie darba? Tā teikt būtu mums lētais darbaspēks.

"Fido"

Melnā komēdija; ASV; 2006
Režisors: Andrew Currie
Lomās: Carrie-Anne Moss, K'Sun Ray, Sonja Bennett, Dylan Baker u.c.
Ilgums:  91 min.
Pirmizrāde Latvijā: ???

Ir (apmēram) 1940.gads.  Pēc tam, kad Zemei pietuvojies radiācijas mākoni, kurš visus mirušos padara atkal dzīvus, uz pasaules sākas karš starp cilvēkiem un zombijiem. Šeit palīgā nāk organizācija "Zomkom", kuras zinātnieki atklāj, ka tikai iznīcinot zombiju smadzenes, tas "atkal" nomirst. Zombiju karš ir uzvarēts. "Zomkom" apjož visas pilsētas ar žogu, bet tas nepalīdz, jo cilvēkiem ir tāds slikts netikums- nomirt. Pēc ilgiem pētījumiem "Zomkoms" nāk klajā ar ģeneālu izgudrojumu- kaklasprādzi, kura nomāc zombiju vēlmi pēc cilvēka gaļas. Slinkajai cilvēcei šis izgudrojums ir pa prātam, un drīz vien visus ne tik patīkamos darbus sāk darīt zombiji- iznēsāt pienu, avīzi, strādāt par kalpotāju un pat apsargāt skolu.

Robinsonu ģimenei ir prolēma- tēvs baidās no zombijiem un krāj naudu parastajām bērēm (90% Vilardas ciema iedzīvotāji izvēlas kļūt par zombijiem, bet tikai 10% var atļauties tradizionālās bēres- jāmaksā par zārku un galvas atdalīšanu). Šī iemesla dēļ Robinsonu ģimene ir kā apsmiekls kaimiņu starpā, jo viņi ir vienīgie uz visas ielas, kuriem vēl nav sava zombija. Viss mainās, kad Robinsonu ģimenes māte nopērk "kalpotāju". Mazais Timijs, kuram nav neviena drauga, un kurš jūtas nenovērtēts pat savā ģimenē, ātri iedraudzējas ar jauno kalpotāju un nosauc viņu par Fido. Kādu dienu pastaigājoties pa parku, Fido islaicīgi saplīst viņa apkakle. Šī īslaicīgā perioda laikā viņš paspēj nograuzt veco Hendersones kundzi. Timijs ir pikts uz Fido par šādu rīcību, bet baidoties, ka viņa vienīgais draugs tiks aizsūtīts prom, Timijs aprok Hendersones līķi parka puķudobē. Bet "Zomkoma" zombiju uzraugi un apkarotāji nesnauž...

Kaut gan filma ir par nāvi, zombijiem utt., iespējams, šī būs viena no sirsnīgākajām  filmām, ko būsiet redzējuši. Pati pilsētiņa, mājas, apģērbi, mašīnas un cilvēku dzīves veids tiek parādīts tipiski Amerikāņu "ziedu laiku" stilā. Viss ir tik krāsains, bezrūpīgs un idillisks. Filma reizē ir gan nopietna ar savu morāli (kurš tad te īsti ir zombijs?), gan smieklīga, ar patiesi inteliģentiem un melniem jociņiem. Visvairāk fascinēja filmas varoņu racionālā attieksme pret nāvi un visu, kas ar to saistīts. Dažas lietas mēs no viņiem varētu pamācīties. Nezinu, kāpēc Latvija šo filmu palaidusi garām, bet šī noteikti ir viena no 2006. gada labākajām filmām.

p.s. patiks arī zombiju nemīlētājiem.

IMDB

Treileris:

 p.s.2 kino gardēžiem

Tie, kuri gribēja, bet nepaspēja noskatīties fantāzijas filmu "The Fall" ForumCinemas, tad tagad to var izdarīt K-Sunī.

Kino Rīga pašlaik var noskatīties arī Arsenāla izlasē iekļauto Antona Korbina biogrāfisko drāmu par Joy Division līdera Īana Kērtisa dzīvi- "Control".


Komentāri (2)
forumcinema admins: vienu gad fantazijas filmu festivaalaa raadija sho filmu, gardeedi..
02/10/2008 10:51
Mikausis: Nez, vai vienu/divus seansus var īsti nosaukt par filmas izrādīšanu Latvijā...
bet, paldies, par info.
03/10/2008 16:22
Tavs vārds:
Tavs e-pasts:
Tava mājas lapa:
Ievadi šī portāla nosaukumu: