Blindness
Publicēts 8. decembrī, 2008.
Iespējams, pasaule apstāsies dienā, kad Zemei kārtējo reizi uzbruks citplanētieši, bet, iespējams, tas notiks, kad mēs visi paliksim akli.

"Blindness"

Drāma, trilleris; Kanāda, Brazīlija, Japāna; 2008
Režisors: Fernando Meirelles
Lomās: Julianne Moore, Mark Ruffalo, Gael García Bernal, Danny Glover u.c.
Ilgums:  120 min.
Pirmizrāde Latvijā: 02.01.2009

Filma stāsta par dīvainu epidēmiju, kuras rezultātā visā pasaulē cilvēki paliek akli. Tas viss noved pie absolūtas sociālās iekārtas sabrukuma. Stāsts koncentrējas uz epidēmijas kazarmām, kurās ievietoti pirmie epidēmijas skartie cilvēki. Starp šiem cilvēkiem ir arī kāds Ārsts (Mark Ruffalo) un viņa Sieva (Julianne Moore), kura, nevēloties pamest vīru, notēlo savu aklumu, lai tikai būtu līdzās un varētu par viņu rūpēties. Kazarmās ar katru dienu tiek atvesti arvien jauni epidēmijas skartie cilvēki, un līdz ar to Ārsta sievai uzrodas arvien vairāk aprūpējamo. Daži no tiem, kļūst par viņas jauno ģimeni. Drīz vien kazarmas ir pārpildītas, un jaunpienācēju uzskati krasi atšķiras no ieviestās sadzīves kārtības. Nu, Ārsta sievai ne tikai jārūpējas par citiem, bet arī jācīnās par savu izdzīvošanu...

Filmas pamatā ir portugāļu rakstnieka Džosē Saramago 1995. gadā sarakstītā novele ar tādu pašu nosaukumu. Iesākumā noveles autors ir iebildis pret filmas uzņemšanu, bet producenti spējuši mainīt viņa domas ar nosacījumu, ka filmas darbība nenorisināsies nevienā pasaulē zināmā pilsētā. Savu nevēlēšanos pārdot filmas veidošanas tiesības autors pamatojis ar to, ka šis ir vardarbīgs stāsts par sociālo degradāciju, izvarošanu un nevēlējies, lai stāsts nokļūtu „nepareizajās rokās”. Tāpat kā grāmatā nevienam no filmas personāžiem nav vārds, kas ir netipiski Holivudas kino. Šis fakts dažiem aktieriem radījis problēmas adoptēties ar savu personāžu. Ja tas tiešām arī tā bijis, tad to nevar pamanīt, jo Dž.Mūras, G.G.Bernāla u.c. aktieru tēlojums ir vairāk nekā pārliecinošs. Jāpiebilst, ka filmas režisors F.Meirelles iepriekšs uzņēmis tādas filmas kā "City of God" un "City of Men".

„Blindness” savu pirmizrādi piedzīvoja šī gada Kannu festivālā, kur saņēma ļoti zemu vērtējumu (1,3 punktus no 4). Kritiķu, kinoskatītāju un grāmatas fanu vērtējums krasi atšķiras. Filma jau paspējusi izsaukt lielus protestus ASV. Nacionālās neredzīgo federācijas prezidents uzskata, ka šī filma rada nepareizu iespaidu par aklu cilvēku dzīvesveidu, izturēšanos un morālās ētikas normām. Viņš arī apsolījies rīkot protestus pie kinoteātriem, kuri būs masveidīgākie organizācijas 68. gadu pastāvēšanas laikā. Uz šiem pārmetumiem noveles autors Dž.Samarago atbildējis:”Stulbums (muļķīgums) neizvēlas starp redzīgiem un neredzīgiem cilvēkiem”. Šeit piekritīšu autoram, jo filma nekādā ziņā neatspoguļo neredzīgu cilvēku zvēriskumu vai aprobežotību, bet gan ir kā uzskates objekts redzīgu cilvēku vispārējam aklumam.

Šāda veida filmas mani vienmēr ieinteresējušas ar savu varbūtības efektu. Vērojot pasaulē notiekošo, šī stāsts vairs nav tikai varbūtība, bet reāla cilvēku izdzīvošanas tieksme, kura parāda arī mūsu antihumānistiskākās rakstura īpašības. Vai tā ir epidēmija, bads, inflācija vai globālā sasilšanas sekas, tam nav būtiskas nozīmes. Šādās situācijās vislielākais cilvēka ienaidnieks ir pats cilvēks.

Ļoti labs un pamācošs kino, iesaku...

IMDB

Treileris:


Komentāri (4)
Miks: pārliecināji, būs jānoskatās.
08/12/2008 14:55
Bonkajs: ja jau city of god ir sarakstā, tad noteikti jāskatās! paldies!
08/12/2008 15:07
Chirix: Izklausās labi - sagribējās to grāmatu noteikti izlasīt.
Filma varētu būt pārāk nomācoša.
08/12/2008 15:32
aija: Filmu redzēju.
Man liekas, ka šis ir viens no tiem gadījumiem, kad grāmata ir labāka nekā filma.

Sākums ir ok - interesants. Beigas pašķidras.
16/12/2008 12:56
Tavs vārds:
Tavs e-pasts:
Tava mājas lapa:
Ievadi šī portāla nosaukumu: