Baltā nakts 2008 programma
Publicēts 19. augustā, 2008.
Arī šogad Rīgā notiks mūsdienu kultūras forums „Baltā nakts”, kas norisināsies no 30. augusta vakara līdz 31.augusta rītam, piedāvājot laikmetīgo mākslu - teātri, mūziku, vizuālo mākslu, filmas un citas mākslas formas. Tiem, kuriem vārdu salikums „Baltā nakts”, nav svešs zin, ka ir naktis, kad labāk palikt nomodā...

Izrāde instalācija LEĻĻU NAKTS ARKĀDIJĀ
Organizē: Latvijas Jaunā teātra institūts
Vieta:
Arkādijas parks

Laiks:  22:00 – 02:00
Leļļu nakts Arkādijā ir izrāde – instalācija, kas ir izvietota visā Arkādijas parka teritorijā un darbojas no 20:00 līdz 02:00. Projekta mērķis ir iepazīstināt iespējami plašu publiku (t.sk. bērnus un jauniešus) ar leļļu, objektu un ielu teātra tradīciju. Pasākuma saturisko un vizuālo koncepciju veidos jauni mākslinieki no dažādām Eiropas valstīm (galvenokārt no Francijas), kas tiks izvēlēti un uzrunāti Jauno leļļu, objektu un attēlu mākslinieku festivālā, kas norisināsies Parīzē šī gada maijā. Pasākumā iesaistīsies arī festivāla Homo Alibi mākslinieki.


Video NOASS VIDEO
Organizē: Kultūras un mākslas projekts NOASS
Vieta: Rīga, AB Dambis NOASS, BETANOVUSS

Laiks: 21:50 – 04:00
AB dambis tiks pārvērsts par milzīgu āra kinoteātri. Galvenā uzmanība tiks pievērsta uz Rīgu uzaicinātajam viesim – Maiko Wakui, kurš pārstāvēs Japānas mediju mākslas festivālu (Japan Media Arts Festival). Vēl Baltās nakts laikā tiks demonstrēta festivāla Videomedeja (Serbija) programma, kuru pārstāvēs Ivana Sremčević. Kā arī speciāli atlasītas un sastādītas mūsu kaimiņvalstu video mākslinieku darbu programmas -„Next festival” (Lietuva), „Parnu film&video festival” (Igaunija) un Oberhauzenas īsfilmu festivāla 2008.gada MuVi programma (Vācija).


Multimediāls projekts: VIDEOGRĀFIJA III
Organizē: Radio Naba
Norises vieta: Spīķeri

Laiks: 20:00 - 03:00
Projekts, kura ietvaros paredzēta vizuālās, video un audio mākslinieku līdzdalība no Francijas, Vācijas un Latvijas. Projektā paredzēta plaša mākslinieciskā programma – audio skaņas vizualizācija video signālā, tā tālākā apstrāde un attēlojums uz ekrāniem pasākuma vakara programmā. Projekts ietver eksperimentālās, mūsdienu elektroniskās koncertu.


Multimediāls projekts: Urbānais Balagāns
Organizē: Dirty Deal cafe
Norises vieta: Spīķeri

Laiks: 20:00 – 05:00
1) Eksperimentālās Elektronikas Asociācijas KOELSE (Somija/Helsinki) pārstāvju vadītā radošā darbnīca*, un tajā radīto skaņu ierīču demonstrēšana - eksperimentālo skaņu ierīču orķestris*, projekta 'Jazz Trash Robot' prezentācija.
2) SWAEG (Somija/Turku).kolektīvās kolāžas meistardarbnīca**, izstāde un muzikālie priekšnesumi
3) 'Sticker Nation' arhīva fotogrāfiju slaidšovs. Paralēli bilžu demonstrēšanai iekštelpās uzstāsies Latvijas elektroniskās mūzikas izpildītāji un Dj.


Izstāde/instalācija/skaņas performance
SOLĀRĀ RADIO STACIJA jeb: Kosmosa noklausīšanās laboratorija

Organizē: RIXC
Vieta: RIXC Mediju telpa, 11. Novembra Krastmala 35

Laiks: 18:00 – 2:00
Audio-vizuāla instalācija "Solārā Radio stacija", kas tiks izstādīta RIXC Mediju telpā un visu Baltā Nakts 2008 laiku darbosies kā apmeklētājiem pieejama, interaktīva “kosmosa noklausīšanās laboratorija”, kurā Clausthome no Latvijas un citi viesmūziķi (mx-rtx/Slovēnija, uc.) interpretēs internetā reāllaikā pārraidītos signālus no Irbenes.
Solārā Radio Stacija foruma Baltā Nakts ietvaros piedāvās speciālu programmu – visas nakts garumā tiks atskaņoti Irbenē uztvertie signāla gan “tīrā veidā” kā daļa no instalācijas, gan mūziķu interpretācijās. Tādējādi foruma apmeklētājiem būs iespēja “noklausīties” Kosmosa skaņas RIXC Mediju telpā, kas uz šo nakti būs pārvērsts par savdabīgu “planetāriju”.


Kino programma
Organizē: kino „Rīga”
Vieta : Vērmanes dārzs

Laiks: 22:00 – ??? (dažādos resursos laiki atšķirās)
Jaunu vai jau pazīstamu režisoru filmām, kas guvušas plašu atsaucību starptautiskos kino festivālos 2008. gadā. Filmas nebūs iepriekš demonstrētas Latvijā. 30. augusta naktī paredzēta 2 filmu demonstrēšana Vērmanes dārza estrādē DVD vai Betacam SP formātā. Katra filma tiks demonstrēta 2 reizes. Seansu laiki: 21.00, 23.00, 01.00, 03.00. Uz pasākuma laiku tiks pieaicināta kafejnīca, kas atradīsies ekrāna redzamības teritorijā, kā arī iecerēts ar krāsainām gaismām izdekorēt apkārt estrādei esošos kokus, tādejādi radot svētku atmosfēru visā estrādes laukumā.
Pasākums būs pieejams neierobežotam skatītāju skaitam bez maksas.


Ambientās un video mākslas projekts Klusais Siltums
Organizētāji: biedrība ‘Klusa Daba’
Vieta: Operas parks

Laiks: 20:00 – 04:00
Daudzveidīgo mākslas un kultūras pasākumu starpā, projekts "Klusais Siltums" darbosies kā meditatīvs chillout pasākums, kur dažādu valstu mākslinieki radīs mierīgu noskaņu ar mūzikas un dzīvās video mākslas palīdzību.


Multimediāls projekts “Uguns. Ūdens. Zeme. Gaiss.”
projekcijas, gaisma, skaņa, filmas, mūzika

Organizē: RKTMC
Vieta: „Mazā ģilde” dārziņā

Laiks: 21:30 – 01:00
Muzicē grupa „AbiGali” Niks Gothams (saksafons), Madars Kalniņš (sintezators), Andrejs Jevsjukovs (ģitāra), Andris Grunte (kontrbass), Kaspars Grigalis (sitamie instrumenti),


Multimediāls projekts „ZEME. DEBESS. CILVĒKS.”
Organizē: Latvijas Nacionālais teātris
Vieta: stāvlaukumā pie Latvijas Nacionālā teātra centrālās ieejas un kanālmala pie teātra

Laiks: 20:00 – 04:00
Stāvlaukums teātra priekšā tiktu norobežots no braucamās daļas, kur tiktu iekārtota istaba – dārzs, izmantojot teātra dekorācijas – galdus, krēslus gultas un dīvānus. Šeit apmeklētāji mājīgā atmosfērā varēs apsēsties un izbaudīt šo nakti. Uz teātra balkona improvizētā istabā darbosies un atmosfēru radīs Dabas koncertzāle, Regnārs Vaivars ar pasaules tautu mūziku, muzikantu apvienība no izrādes „Drakula. Dēmoni”, DJ Krii, grupa „Auļi” un koris „Gaudeamus”.
Kanālmalā uz sastatnēm (divu metru augstumā) tiktu iekārtotas septiņas dažādas telpas jeb atmosfēras instalācijas, kuras būtu redzamas darbības no dažādiem skatu punktiem. Katra telpa tiktu veidota izmantojot kādas konkrētas izrādes dekorācijām - „Drakula. Dēmoni” – melna telpa ar melnām spīdīgām sienām un koku stumbriem pa vidu, „Amariļļi” ar plēvēm gar sienām, „Mazais Eijolfs” – koka sienas, „Mērnieku laiki” – kultūras nams, „Smiltāju mantinieki” - ķieģeļu māja, „Santa Krusa” – dēļu, līstīšu sienas un viena telpa tikai ar baltām sienām, uz kurām tiek projicētas projekcijas.


Izstāde „Medijs ir vēstījums. Laikmetīgā Latvijas fotogrāfija”
Organizē: Laikmetīgās mākslas centra projekts
Vieta: Andrejsala, Korpusu cehā un projektu telpā Ēdnīca

Laiks: 13:00 – 01:00
Izstāde „Medijs ir vēstījums. Laikmetīgā Latvijas fotogrāfija”. Izstāde iecerēta kā fotogrāfiju skate, kas dotu ieskatu laikmetīgās fotogrāfijas attīstībā Latvijā un fotogrāfijas kā medija dažādajām izpausmes formām un izmantošanas iespējām dažādu autoru daiļradē. Izstādē piedalīsies ne tikai fotogrāfi, bet arī mākslinieki, kas savu darbu tapšanā izmanto fotogrāfiju kā savas idejas visadekvātāko izpausmes mediju.
Izstādē piedalās 12 autori – Anda Bankovska, Liene Dobrāja, Ieva Epnere, Edgars Gluhovs, Ivars Grāvlejs, Romans Korovins, Sandra Leimane, Elīna Ļihačeva, Miks Mitrēvics, Sandijs Ruļuks, Katrīna Šauskina un Iveta Vaivode.


Instalācija izstāde Laika istaba
Organizē: Orbīta
Vieta: Andrejsala, Orbītas telpa

Laiks: 19:00 – 01:00
Projektu „Laika istaba” izstrādājuši dzejnieks Sergejs Timofejevs, zināmais Latvijas animators Vladimirs Ļeščovs un mūziķis Evgeniy Droomoff (dažādu elektroniskās mūzikas projektu dalībnieks kā „Yaputhma Sound System” un „Saules Sound”).
Projekta pamatā ir mijiedarbība – dzeja, kas skan speciāli izstrādātas ambientās mūzikas un cikliski atkārtojošas animācijas pavadījumā. Animācija sastāv no dažādiem īsiem klipiem, kuros attēlotas dažādas ikdienas darbības. Apmeklētāji varēs ieiet speciāli izveidotajā „Laika istabā” (tā sastāvēs no sienām, kuras būs izstrādātas no speciālā ekrānu materiāla un to balstam nepieciešamās konstrukcijas), skatīties dažādās animācijas un dzirdēt visu laiku atkārtojošos poētisko tekstu.


Tramvaja vertikālais maršruts: “DIEVS. DABA. DARBS.”
Organizē: Pareizā ķīmija
Vieta: apvienots 10. un 5. tramvaja maršruts

Laiks: 19:00 – 02:00
Mūsdienu kultūras forumā „Baltā nakts 2008” tramvaji pilda svarīgu, visu projektu ģeogrāfisko savienojošo, funkciju. Pasākuma trajektoriju veido savienota 10. un 5. tramvaja līnija, kas sāksies no tramvaja depo Vienības gatvē un turpināsies līdz 5. tramvaja galapunktam pie Ausekļa ielas.


Animācijas filma „Sasit spārnus!” un izstāde „Pirmizrāde”
Organizē: Rīgas Porcelāna muzejs
Vieta: Rīgas Porcelāna muzejs, Konventa sēta

Laiks: 21:00 – 23:00
Pasākuma „Baltā nakts” ietvaros Rīgas Porcelāna muzejā un Konventa sētas pagalmiņā no 21.00 – 23.00 tiks demonstrēta režisora Nila Skapāna animācijas multfilma „Sasit spārnus!”. Šai vakarā tā piedzīvos savu pirmizrādi un tikšanos ar plašāku skatītāju loku. 10 min garā animācijas filmiņa ir tapusi režisoram N. Skapānam sadarbojoties ar keramikas un porcelāna mākslinieci Vitu Valdmani, kura veidoja multenītes fantastiski dīvainos tēlus un bija arī scenārija līdzautore.

Drīzumā sīkāks info iekš baltanakts.lv


Komentāri (2)
mou: Is it possible to get the program in English. baltanakts.lv is still quite empty :(
Godspeed
19/08/2008 23:58
Mikausis: mou:
i found only short programe: www.andrejsala.lv/data/file/BN-isaa-programma-2008_eng.pdf
25/08/2008 17:44
Tavs vārds:
Tavs e-pasts:
Tava mājas lapa:
Ievadi šī portāla nosaukumu: