Bailenes Eiropas stilā: Vinyan
Publicēts 3. februārī, 2009.
Eiropa ir vēlreiz pierādījusi, ka bailes skatītājam var iedvest bez nažu, asiņu, slepkavnieku un pupainu dāmu galināšanas klātbūtnes.

"Vinyan"

Drāma, šausmu filma, trilleris; Beļģija, Francija, Anglija; 2008
Režisors: Fabrice Du Welz
Lomās: Emmanuelle Béart, Rufus Sewell u.c.
Ilgums: 96 min.
Pirmizrāde Latvijā: 30.01.2009

2005. gada cunami laikā Taizemē Žanna un Pols pazaudēja savu vienīgo dēlu. Taču viņa ķermeni tā arī neizdevās atrast, tāpēc Žanna netic, ka viņš ir miris un pēc trīs gadiem pierunā vīru atsākt dēla meklējumus. Atgriežoties Taizemē, Žanna un Pols vēršas pēc palīdzības pie vietējiem narkodīleriem, ar kuriem kopā viņi nokļūst pašā džungļu sirdī, kur apmetas vinyan – nelaikā aizgājušo cilvēku nemierīgas dvēseles...

Jau pirmās filmas minūtes pārsteidza. Nekas tāds šokējošs it kā nebija- pa ekrānu skraidīja burbulīši, bet fonā dūca kāpinoša pulsējoša skaņa. Tas viss kopā radīja gan vizuāli, gan emocionāli absolūti nekomfortablu sajūtu. Šajā mirklī sapratu- esmu atnācis uz īsto filmu. Jāteic, ka šādi vizuāli momenti vairs neatkārtojas, bet pieaugošā emocionālā spriedze turpinās visas filmas garumā. Mēs tiekam ierauti Taizemes pilsētu un salu ciemiņu netīrajā, biedējošajā un tikai pamatiedzīvotājiem saprotamajā sabiedrībā, kur kāds jauns pāris izmisīgi meklē savu pazudušo dēlu. Pēc dēla pazušanas abi vecāki sāk viens no otra attālināties, jo katra iekšējie pārdzīvojumi un emocionālās traumas sāk dominēt pār mīlestību. Emocijas vēl vairāk uzjunda neskaidra tēla (kurš līdzinās viņu dēlam) ieraudzīšana kādā amatieru video. Šī minimālā cerība izraisa jaunu plaisu pāra attiecībās. Ar katru dienu, kuru vecāki pavada dēla meklējumos, viņi palēnām arvien vairāk sāk ignorēt apkārt notiekošo, līdz ar to iekšēji sagrauj paši sevi un vairs nepretojas neatgriezeniskajam ceļojumam uz nekurieni.

Filmas laikā aizdomājos par lietu duālo dabu. Kāds objekts vai lieta, kura pati par sevi izraisa pozitīvas emocijas, var reizē izraisīt arī riebumu un bailes. Viss atkarīgs, kā mēs šo lietu pasniedzam. Baileņu lauciņā viss uzskatāmākais piemērs varētu būt klauns. Arī šajā filmā daudzas pozitīvās lietas kļūst par negatīvām, radot nepārvaramu nepatikas sajūtu. Kaut gan E.Beāra un R.Seuls nav pirmās raudzes aktieri, viņu tēlojums ir vairāk nekā pārliecinošs. Tie, kuri redzējuši šo filmu, manuprāt, piekritīs E.Beāras spējai pilnībā iejusties tēlā, kura visspilgtāk atklājas filmas pēdējā epizodē.  Vinyan varētu definēt kā dramatiski psihodēlisko šausmu filmu, kuras pēcgarša neatstās uz pāris dienām.

Vinyan noteikti būs problēmas ar skatītāju atrašanu, jo filma iet ārpus jau ierastajiem rāmjiem. Nebūs tādu, kuri teiks, ka filma bija „normāla”. Filma vai nu patiks, vai nepatiks. Par to liecināja arī tas, ka līdz seansa beigām no tā jau mazā skatītāju pulka zālē palikām tikai 4 cilvēki. Tā kā pirms dodaties uz kino, kārtīgi izvērtējiet vai šī filma ir priekš jums.

Biju pārsteigts, emocionāli un vizuāli šokēts, bet ļoti apmierināts.

Vilyan ir stāsts par kādu pāri, kuru sagrāva un iznīcināja cerība.

Mans vērtējums: 8/10

IMDB

Treileris:


Komentāri (6)
gad_getz: Fabricim DuWelzim man patika iepriekšējais Calvaire. Priekš 2004. gada tāds svaigs slimums tolaik pavīdēja. Vienīgais iemesls uz šo filmu iet būtu, dēļ Mūsdienu Apokalipses, kas uzrakstīta pēc Džozefa Konrada romāna Tumsas sirds. Tikai šajā filmā jūtams diskomforta tonis, kas protams ir pamatā, bet spēlēties ar bērna navi vairs negrībās, pietiek jau ar 2 Hanekes filmām, ja pirmajā versijā bija smagi, tad otrajā kauns par sevi, ka kaut ko tādu utveru kā mākslas darbu. Tas arī visvairāk biedē no šīs filmas.
04/02/2009 17:41
Mikausis: par Calvaire gan neko nebiju dzirdējis, būs jānoskatās. pēc treilera izskatās baigi smaga un šībernieciska. manuprāt, bērna iesaistīša ir domāta, lai paspilgtinātu skatītāja emocijas un liktu viņam ātrāk iejusties filmā. tikpat labi apspēlētā/zudusī persona varētu būt vīrs, sieva, draugs utt. tikai tad mums vajadzētu ievadu, lai parādītu viņu ciešās attiecības. ar bērnu viss uzreiz ir skaidrs bez nekāda ievada.
05/02/2009 09:48
Mikausis: vēl viena šāda veida filma, kuru gribu noskatīties, ir somu "Sauna" (http://www.imdb.com/title/tt1124394/), bet nekur nevaru to atrast...
05/02/2009 10:27
gad_getz: ok, laikam esmu pierunāts..
ieinteresēja arī SAUNa, diezgan jauna eiropiska filma, tāpēc iesaku atcerēties pēc mēneša, diviem par filmu un tā noteikti būs trekeros. Torrents.ru viss parādas diezgan ātri pēc DVD izlaišanas.
05/02/2009 13:54
Mikausis: gad_getz, noskatījos Calvaire. ļoti patika. paldies, par ieteikumu. varbūt vari ieteikt vēl kādu sāda veida filmu...?
13/02/2009 16:43
gad_getz: priecē, ka ļoti patika Calvaire. Grūti ieteikt kko līdzīgu. Varbūt JOSHUA http://www.imdb.com/title/tt0808331/ ?
15/02/2009 16:27
Tavs vārds:
Tavs e-pasts:
Tava mājas lapa:
Ievadi šī portāla nosaukumu: