Bailenes Eiropas stilā: Martyrs
Publicēts 17. martā, 2009.
Šoreiz par jaunāko franču veikumu Martyrs jeb Mocekļi un nelielas pārdomas par bailenēm kā tādām.

"Martyrs"

Šausmu filma; Francija, Kanāda; 2008
Režisors: Pascal Laugier
Lomās: Morjana Alaoui, Mylène Jampanoï,  u.c.
Ilgums: 97 min.
Pirmizrāde Latvijā: ???

Mazā Lusija, kura bija bez vēsts pazudusi vairāk nekā gadu, tiek atrasta skrienot pa kādu industriālā rajona ielu. Meitene ir mocīta, spīdzināta, bet atsakās izmeklētājiem stāstīt par to, kas ar viņu noticis un kas bijuši viņas mocītāji. Drīz vien policija atrod vietu, kur mazā meitene tikusi turēta, bet neatrod nekādas liecības, kas viņus varētu uzvest laupītāju pēdām. Lusija tiek ievietota bērnu namā un tur viņa sadraudzējas ar kādu citu meitenīti vārdā Anna. Lusija nekādi nevar tikt pāri bērnības atmiņām, bet ar Annas palīdzību un atbalstu ar laiku izskatās, ka meitene sāk aprast ar jauno dzīvi. Pēc vairākiem gadiem Lusija ielaužas kādā mājā un nogalina visu tur dzīvojošo ģimeni. Pēc kāda laika ierodas arī Anna, lai atbalstītu savu draudzeni, kurai vēl joprojām rādās murgi un halicunācijas...

Neliela atkāpe.

Ilgi domāju vai man ir jēga turpināt sadaļu "Bailenes Eiropas stilā" un vai tai būs lasītāji? Šādam filmām nav daudz piekritēju, un pēc šāda apraksta izlasīšanas viņu domas arī nemainīsies. Uzskatāms piemērs par cilvēku atsaucību uz šībernieciskām filmām bija nesen apmeklētais Fantāziju filmu festivāls. Tā ietvaros noskatījos 4 filmas, kur vidēji katru seansu apmeklēja 8 cilvēki. Tā nebūt nav, ka latviešiem nepatīk bailenes. Latviešiem patīk šablona šausmenes. Par to liecina fakts, ka filma My Blody Valentine tiek izrādīta jau astoto nedēļu pēc kārtas. Nav jau par ko sūdzēties- ar ko baro, to jāēd. Visiem skaidrs, ka amerikāņu hamburgers ir barojošāks un ar to ir mazāka ķēpa nekā ar francijas austerēm. Tā kā Eiropas bailenes ar katru gadu arvien  vairāk mani pārsteidz, esmu nolēmis turpināt sajūsmināties par šo žanru un būt norerīgs kaut vai tiem pašiem 8 cilvēkiem.

Mans ievads un filmas treileris ir nedaudz maldīgs. Filmu var sadalīt divās daļās. Pirmajā daļā norisinās raksta ievadā minētā situācija, bet filmas vidū ir negaidīts pavērsiens, pēc kura sižets un filmas gaisotne ievirzās pavisam jaunā gultnē. Lai neizbojātu šo pārsteigumu, varu vien minēt, ka šī nebūs hit-and-run filma ar nemitīgu pakaļdžīšanos (piem., kā The Strangers). Šī filma cenšās sniegt atbildi uz jautājumu, kādas psiholoģiskās izmaiņas notiek ar cilvēku, kad viņš tiek ilgstoši mocīts. Kur sākas sāpes un pretošanās un kur vienaldzība pret apkārt notiekošo? Attēlotie cilvēka izturības un psiholoģiskās noturības meklējumi ir drastiski un skarbi. Martyrs būs redzami skati, kas pat man, kā beileņu cienītājam, lika saviebties un novirzīt skatienu no ekrāna. Iesaku filmas jēgu meklēt zemtekstos, nevis vizuālajā vardarbībā, kura kaut gan sākumā bezjēdzīga, bet beigās ir kā līdzeklis, ar kura palīdzību nonākam pie konkrētajām atbildēm. 

Martyrs Francijā ieguvusi diezgan skandalozu slavu, jo pēc Francijas standartiem izpelnījusies aizlieguma kategoriju 18+ (nepiemērota vai aizliegta bērniem un jauniešiem zem 18 gadu vecuma). Francijas režisoru asociācija aicinājusi Kultūras ministrijai pārskatīt šo aizliegumu, jo šī ir pirmā franču filma, kura novērtēta tik strikti. Šāds aizliegums varētu negatīvi iespaidot filmas ieņēmumus.  

Filma domāta cilvēkiem ar stipriem nerviem. Tā ir šokējoša, bet ar skaidru pamatojumu un dziļāku jēgu, lai arī cik tā (jēga) dīvaina neliktos.

Mans vērtējums: 7/10

Ja esat šī žanra cienītāji, tad no pēdējo gadu franču filmām vēl varu ieteikt "Frontier(s)" un "High Tension".

IMDB

Treileris:


Komentāri (1)
Ginta: Filma ir sasodīti laba. Pat, lai neteiktu- izcila. Jā, viņa ir pretīga, ar slimiem skatiem un darbībām, bet pati doma ir anormāli dziļa. Filma, ko noteikti vēlreiz skatīšos.
11/11/2009 01:44
Tavs vārds:
Tavs e-pasts:
Tava mājas lapa:
Ievadi šī portāla nosaukumu: