Bailenes Eiropas stilā: "Ils"
Publicēts 18. aprīlī, 2008.
Baileņu sfērā nekas daudz nav mainījies- kā jau visi kārtīgi aktīvās atpūtas cienītāji nedaudz izkustināsim kājas, paskraidīsim pa māju, mežu un tuneļiem. Šoreiz par franču un rumāņu kopražojumu "Ils" jeb "Viņi", kas balstīta uz patiesiem notikumiem.

"Ils" ("Them" eng. title) 

Šausmu filma; Francija/Rumānoja; 2006
Režisors: David Moreau, Xavier Palud
Lomās: Olivia Bonamy, Michaël Cohen u.c.
Ilgums:  77 min.
Pirmizrāde Latvijā: ???

Jauns pāris Klementīne un Lūkass no Francijas pārceļas uz dzīvi Rumānijas laukos, kādā mājā meža ielokā. Pēc pavakariņošanas un tv skatīšanās jaunais pāris nolemj iet gulēt. Kad abi jau laižas miegā, Klementīne sadzird dīvainu troksni pirmajā stāvā. Lūkass dodas lejā un atklāj, ka televizors atkal ir ieslēgts. Pēc vairākiem dīvainiem telefona zvaniem, trokšņiem un gaismām mājas ārpusē Lūkass tiek sadurts kājā. Lūkass klibodams skrien pie Klementīnes, viņi abi ieslēdzas vannasistabā un mēģina saprast, kas viņus vēlas nogalināt un kā izkļūt no mājas dzīviem...

Kārtējo reizi šīs filmas ižetiskajā līnijā neko jaunu neieraudzīsim- liela māja prom no civilizācijas,  mežs, tumsa... Divi jauni cilvēki bēg, bet "kaut kas", ko mēs neredzam līdz pat filmas beigu daļai, cenšas viņus nogalināt. Sanāk tāda skraidīšana no vienas istabas uz otru, pēc tam vēl pa mežu utt. bet... filma kārtējo reizi "paņem" ar bezizejas sajūtu, neziņu, kvalitatīvi nostrādāto skatu un pārdomāto epizožu izvēli. Negaidītais pavērsiens filmas beigās liks "attīt" visu filmu pa kadriem un pārdomāt katru epizodi. Šoreiz nebūs nekādi zombiji, vampīri vai onkuļi ādas maskās un ar motorzāģiem. Tāpat arī šī nav nekāda gaļasgabalu vai asiņu filma. Noskatieties un pārsteiguma momentu varu garantēts. Kaut gan šo filmu redzēju pirms kāda laiciņa, vēl joprojām tā palikusi atmiņā kā kārtējais šedevrs sadaļā "Bailenes Eiropas stilā". Filma (it kā) balstīta uz patiesiem notikumiem, bet kā jau ne retums patieso notikumu "patiesums" un fakti var būt sagrozīti. Būtībā vārds "balstīta" arī norāda uz to, ka tā nav absolūtā patiesība, bet filmas autoru interpretācija. Šī varbūtība neatkarīgi no filmas un tās žanra piedod asumu visam, ko redzi uz ekrāna. Varam tam visam ticēt vai neticēt, bet kā saka: arī katrā jokā ir daļa patiesības.

IMDB

Filmas mājaslapa.


Treileris:

Klementīnes māsas lūgums palīdzēt. Par šī video patiesumu arī nav skaidrība, jo daļa uzskata, ka tas ir tikai filmas reklāmas triks.


Komentāri
Tavs vārds:
Tavs e-pasts:
Tava mājas lapa:
Ievadi šī portāla nosaukumu: