Bailenes Eiropas stilā: Dead Set
Publicēts 6. jūlijā, 2009.
Šoreiz pastāstīšu nevis par filmu, bet gan angļu miniseriālu "Dead Set", kurā ir strāsts par divām apbrīnotām un nīstām lietām- realitātes šovu "Big Brother" un zombijiem.

"Dead Set"

Šausmu miniseriāls; Anglija; 2008
Veidotāji: Yann Demange, Charlie Brooker
Lomās:Chizzy Akudolu, Shelley Conn, Drew Edwards u.c.
Ilgums: 141 min.
Pirmizrāde Latvijā: ???

Kādā ārpus pilsētas māju kompleksā tiek uzņemts populārais realitātes šovs "Big Brother", kurā cilvēki dzīvojot no ārpasaules nošķirtās telpās risina sadziviskas problēmas. Izbalsošanas vakarā pie galvenās ēkas ir sanākuši daudz fani, kuri vēlas redzēt savu izbalsoto favorītu aci pret aci. Tajā pašā laikā visā Anglijā sākas lieli nemieri, ar kuriem varas iestādes netiek galā. Šo faktu ignorē gan šova veidotāji, gan klātesošie fani, kuriem svarīgāka liekās šova izbalsošanas nakts. Pašā šova kulminācijā dīvainā sērga sasniedz arī fanu pūli. Drīz vien visa valsts, ieskaitot šova uzņemšanas teritorijā esošos cilvēkus, ir inficēta. Inficēto cilvēku sakostie mirst, bet pēc kāda laika atdzīvojas, lai barotos ar cilvēka gaļu. Palikuši vien daži izdzīvojušie, kuriem tagad jācīnās par savu cilvēcību, bet šova dalībnieki vēl neko nenojaušs par ārpasaulē notiekošo...

Ja kādai valstij varētu piedēvēt spēju uztaisīt aizraujošas, biedējošas un tajā pašā laikā melnā humora pilnas zombiju filmas, tad pirmie sarakstā noteikti varētu būt angļi. Kā pirmo vērā ņemamo zombijfilmu varētu minēt 2002. gadā uzņemto "28 days later", kur līdzīgi kā visās zombijādēs pasaule cīnās ar šo dīvaino epidēmiju. Šajā filmā gan nebija nekas no melnā humora. Filmā mēģināts pēc iespējas reālistiskāk attēlot situāciju "kā būtu, ja ja būtu". Interesants ir fakts, ka epizode, kurā galvenais varonis staigā pa tukšo Londonu, nav veidota ar specefektu palīdzību. Pilsēta uz pāris stundām apstājās, lai varētu nofilmēt šos kadrus. Katrā ziņā šie kadri vien ir vērti, lai noskatītos filmu. Jāteic, šī ir viena no manām visu laiku mīļākajām filmām. Tālāk sekoja augsti novērtētais un jau klasiskais melnā humora slaktiņš filmā "Shaun of the Dead", kura būtībā arī noteica turpmāko angļu zombijfilmu kanonus. Šī filma parādīja, ka angļu melnais humors un zombiju eksistence ir kā radīta viena otrai. No angļu zombijfilmām var vēl pieminēt apzināti pārspīlēto zobijaitu uzbrukumu filmā "Black Sheep", kā arī "28 days later" turpinājumu "28 weeks later", kurš diemžēl nevar sacensties ar oriģinālu. Turpinot apspēlēt skaitli 28, 2011.gadā varam cerēt ieraudzīt arī filmas trešo daļu "28 months later". 

"Dead Set" ir miniseriāls, kurš sastāv no piecām daļām, bet interneta neizmērojamās ārēs pieejams arī visu sēriju apkopojums vienā filmā. Šajā seriālā ļoti labi apspēlēta ideja par popkultūras apsēstību ar realitātes šoviem. Cilvēkiem vienmēr ir interesējis, ko dara kaimiņš, tāpēc realitātes šovi kļūst kā narkotika un neatņemama ikdienas sastāvdaļa. Mēģināts parādīt arī atšķirību starp to, kādus mēs redzam savus elkus zilajos ekrānos un viņu patieso dabu ārpus tiem. Tam visam klāt pievienojot neordināru situāciju ar zombiju uzbrukumu, sanāk patiešām baudāms gabals bez īpaši debiliem galveno varoņu izgājieniem un ar dažiem dziļākiem zemtekstiem. Runājot par pašu slaktiņu tā tradicionālās izpausmēs, neko sliktu nevar teikt, jo grims, aktierspēle, specefekti, operātora, režisora darbs un pati sižeta līnija ir līmenī. Varbūt kādam nepatiks raustīgā kamera, ar kuras palīdzību mēģināts dramatizēt zombiju uzbrukuma brīžus. Varbūt kādam nepatiks šī filma vispār. Katrā ziņā tas paliek katra gaumes jautājums.

Zombijfilmu faniem patiks.

Mans vērtējums: 7/10

IMDB

Treileris (ja treileris neiet, tad spiežam šeit):


Komentāri
Tavs vārds:
Tavs e-pasts:
Tava mājas lapa:
Ievadi šī portāla nosaukumu: