Bailenes Eiropas stilā: Anticrist
Publicēts 2. septembrī, 2009.
Šokējoši, dramatiski, biedējoši un brīžiem pat pretīgi- tāds ir fon Trīra skandalozais Antikrists.

 "Anticrist"

Drāma, šausmu filma; Dānija; 2009
Režisors: Lars von Trier
Lomās:Willem Dafoe, Charlotte Gainsbourg
Ilgums: 109 min.
Pirmizrāde Latvijā: 23.10.2009

"Antikrists" savu pirmizrādi piedzīvoja šī gada Kannu kino festivālā, kur tika sagaidīta ar divējādām emocijām. Pirmizrādes laikā no skatītāju puses esot atskanējuši smiekli un svilpieni, bet daži kinokritiķi slavējuši fon Trīru par uzdrošināšanos uzņemt kaut ko ārpus ierastajiem rāmjiem. Uz kāda žurnālista jautājumu:”Kāpēc Jūs šo filmu vispār uzņēmāt?”, režisors preses konferencē atbildējis, ka netaisās neko vairāk paskaidrot, jo šajā situācijā mēs (skatītāji) esam viņa viesi, nevis otrādāk. Fon Trīrs „Antikristu” nosaucis par nozīmīgāko darbu savā karjerā.

Filma stāsta par kādu pāris, kurš pēc sava bērna nāves pārceļas uz dzīvi meža mājiņā ar nosaukumu Ēdene. Geinsbūras un Defo varoņi vienkārši nodēvēti par „Vīrieti” un „Sievieti”. Šādā veidā fon Trīrs iespējams mēģinājis nošķirt vīrišķā un sievišķā dzimuma pārdzīvojumus un izturēšanos pēc lieliem psiholoģiskajiem pārdzīvojumiem, piešķirot abiem varoņiem savdabīgu bezpersoniskumu. Vīrietis pēc profesijas ir terapeits, kurš ar bērna zaudējumu tiek galā daudz labāk nekā tas izdodas Geinsbūras varonei. Viņš cenšas izvilkt savu sievu no depresijas un vainas apziņas par bērna nāvi, bet viņas stāvoklis pasliktinās. No šiem pārdzīvojumiem sievietes galvā atdzimst idejas no viņas nepabeigtā zinātniskā darba par vardarbību pret sievietēm. Tajā iekļauta arī Nīčes filozofija- daba ir Sātana darbnīca, bet sieviete ir tas pats, kas Sātans- tātad ļaunums. Pāra savstarpējās attiecības pārtop spontānā, maniakālā seksā un fiziskā vardarbībā vienam pret otru, kuru pavada riebums pret sevi....

Fon Trīrs ļoti veiksmīgi paspēlējies ar dažādiem kadrējumiem. Dažbrīd kamera šūpojas un visa apkārtne raustās, dažbrīd viss notiek palēlinātā darbībā, dažbrīd tuvplāni „uzkaras” un pulsē. Tas viss tiek paspilgtināts ar skaņām- sākot ar Hendeļa mūziku un beidzot ar apdullinošu psihodēlisku troksni. Šāds kadrējumu un mūzikas juceklis paspilgtina un atslābina emocionālo spriedzi, apmēram kā ik pa laikam sakratot minerālūdens pudeli. Spriedze kāpj ar katru filmas minūti, līdz beigu beigās šis pudele tiek attaisīta.

Kaut gan uzskatu, ka man ir diezgan stipras „iekšas”, filma gan vizuāli, gan emocionāli šokēja. Lai neizbojātu citiem pārsteigumu par "slimajām" ainām, pateikšu vien to, ka tās ir mākslinieciski perfektas. Mākslu mēs katrs uztveram savādāk, tāpēc daži skatītāji šajos kadros saskatīs vien šizofrēnisku slimīgumu. Runājot par slimīgumu, režisors pirms filmas uzņemšanas kādu laiku pavadījis psihiatriskajā slimnīcā. Par to, vai viņš ārstējies, vai vienkārši smēlies iedvesmu filmai, Fon Trīrs klusē. Pēc filmas noskatīšanās radās diezgan nospiedoša sajūta- kaut kas starp pretīgumu un sajūsmu. Ar katru filmas kadru skatītājs tiek ievilkts šo emociju virpulī un, tāpat kā filmas varoņi, nevar vairs apstāties. Arī es nevarēju, tāpēc pēc pārdomām no šīm divām sajūtām (pretīguma un sajūsmas) esmu nosliecies par labu "sajūsmai" pret šo režisoru, Defo, Geinsbūru un "Antikristu".

Fon Trīrs paziņojis, ka tiks veidota datorspēle "Ēdene", kura balstīsies uz filmu, un tās sižets būs par notikumiem, kuri norisinās pēc filmas beigām. Kā izteicies datorspēles veidotājs M.Iversens: "Tas būs pašterapētisks ceļojums pretī jūsu lielākajām bailēm un nojauks robežas starp to, ko jūs varat un nevarat darīt datorspēlēs".

Fon Trīra dēļ ap šo filmu sacelta liela ažiotāža, bet šādas pašas tematikas filmu- psihodēlisko baileni par pāra pārdzīvojumiem pēc bērna zaudēšanas, nav tālu jāmeklē. Pirms kāda laika rakstīju par franču filmu "Vinyan", kura gan sižetiskajā, gan spriedzes ziņā ir ļoti līdzīga "Antikristam". "Vinyan" acīmredzot neieguva tādu popularitāti, jo tajā nepiedalījās neviena superstāra. Jāteic, ka nepelnīti, jo šīs divas filmas ir novietojamas vienā latiņā- manuprāt, augstākajā.

Rezumē: Šokējoši, dramatiski, biedējoši un brīžiem pat pretīgi- tāds ir fon Trīra "Antikrists".

Mans vērtējums: 8/10

IMDB

Treileris:

 

 Nobeigumā viens ieteikums. Šī ir viena no tām filmām, par kuru jūs varat saderēt ar draugu, lai viņš to noskatās līdz beigām (vēlams uz lielā ekrāna). Ja jūsu draugs ir kino skatītājs-parastais, kurš ikdienā iet uz komēdijām un trilleriem, tad jūsu izredzes uzvarēt pietuvojas 90%.

 


Komentāri (3)
jaanis: http://www.imdb.com/media/rm3676866560/tt0870984 kovers pēc noformējuma atgādina Bronsonu.... tā gan ir slima filma
02/09/2009 11:29
Mikausis: Jā, plakāti stilistiski līdzīgi, bet Antikrists ir vēl slimāks par Bronsonu:)
02/09/2009 12:00
Miks: man šī filma stāv digitālā formātā kādu laiku, vēl joprojām neesmu sadūšojies to skatīties, jo es kā reiz esmu tas "skatītājs-parastais", kuram asinis un iekšas īsti nekad nav patikušas, ja neskaita Tarantino, kurš visu spēj pasniegt baudāmi :)
02/09/2009 12:26
Tavs vārds:
Tavs e-pasts:
Tava mājas lapa:
Ievadi šī portāla nosaukumu: