An American Crime
Publicēts 27. maijā, 2008.
Neviens neko nezināja, neviens neko nedzirdēja vai arī visi izlikās neko nezinam un nedzirdam? Notika traģiskais un tad pēkšņi neviens nesaprata, kā tas varēja notikt. Filma par vienu no nežēlīgākajām, šokējošākajām un skaļākajām slepkavībām Amerikā.

 "An American Crime"

Drāma; ASV; 2007
Režisors: Tommy O'Haver
Lomās: Ellen Page, Catherine Keener, Hayley McFarland, Ari Graynor u.c.
Ilgums:  98 min.
Pirmizrāde Latvijā: ???

Filma ir par jaunu meiteni vārdā Silvija, kuras vecāki spiesti uz kādu laiku atstāt viņu un viņas jaunāko māsu Dženiju pie Banizevsku ģimenes, lai paši dotos darba darīšanās. Banizevsku ģimenes galva ir vientuļā māte Ģertrūde, kura ļoti uztraucas par savu ģimeni un ir gatava uz visu savu sešu bērnu aizstāvībai. Kaut gan abas meitenes labi satiek ar pārējiem bērniem, problēmas sākas tad, kad Banizevsku vecākā meita pasaka mātei, ka Silvija aiz viņas muguras apsaukājot viņu par palaistuvi. Patiesais iemesls gan ir viņas sakars ar kādu precētu vīrieti un slēptā grūtniecību. Par sodu Silvija tiek ieslodzīta pagrabā, kur viņa tiek sodīta par saviem noziegumiem gan no Ģertrūdes puses, gan no pārējiem ģimenes locekļiem. Drīz vien sodīšanas procedūrās sāk piedalīties arī kaimiņu bērni...

Filmas balstīta uz patiesiem notikumiem un tās scenārijs sarakstīts pēc apsūdzēto liecībām tiesā. Šo filmu man bija pagrūti skatīties, jo soda ainas ir diezgan sadistiskas. Šokē cilvēka ļaunums, trulums un nolaidība. Apstiprinās arī senais teiciens, ka bērni var būt visļaunāki un sadistiskāki par pieaugušajiem. Par spīti šim visam rodas interese, kā šis stāsts beigsies. Tas ir apmēram tā, kā skatīties kādu klipiņu, kur avarē mašīna, bet par spīti gaidāmajiem šokējošajām ainām tu tomēr nenovērsies. Uz emocijām protams nospēlē arī vārdi "based on true story". Jāuzslavē Oskaram nominētās aktrises Elēna Peidža (Silvija) un Ketrīna Kīnere (Ģertrūde), kā arī pārējie aktieri. Nekādi nevaru saprast, kā mazie aktieri spēj kaut ko tādu notēlot un pēc tam to visu vēl sagremot.  Diemžēl šādas leitas notika, notiek un vēl notiks, bet šis stāsts varbūt kādam liks aizdomāties, cik mēs paši ikdienā esam vienaldzīgi kaut vai pret uz ielas guļošu cilvēku. Filma ir izcili laba, bet skarba.

Kas notika ar Silviju Likensu?

IMDB
Par šo pašu notikumu uzņemta vēl viena filma "The Girl Next Door", kura manuprāt ir daudz švakāka par šo.

Treileris

 


Komentāri
Tavs vārds:
Tavs e-pasts:
Tava mājas lapa:
Ievadi šī portāla nosaukumu: