Amatieris
Publicēts 21. aprīlī, 2008.
Beidzot "Amatieris" ir klāt, un mums ir iespēja novērtēt vai amatieris ir profesionālis.

"Amatieris" 

Asa sižeta drāma; Latvija; 2008
Režisors: Jānis Nords
Lomās: Edgars Samītis, Ksenija Sundejeva, Regīna Razuma, Gastons Neimanis u.c.
Ilgums:  78 min.
Pirmizrāde Latvijā: 11.04.2008

 Viktors ir talantīgs žurnālistikas students, kurš agrāk nopietni nodarbojies ar futbolu, bet tagad vienkārši bauda dzīvi un piepelnās, tirgojot marihuānu. Uzzinot, ka viņa draudzene - topošā māksliniece Iveta - gatavojas studēt Amsterdamā, Viktors vēlas doties viņai līdzi. Lai nopelnītu naudu ceļojumam, viņa rīcībā ir tikai viena vasara. Lai gan ar mātes starpniecību Viktors iegūst reportiera darbu populārā sporta laikrastā, honorāri ir pārāk mazi. Lai atrisinātu savas finansiālās problēmas, Viktors nolemj riskēt un paplašināt savu nelegālo biznesu. Dzenoties pēc lielas naudas, nav ilgi jāgaida, līdz sākas arī lielas problēmas.

Uz šo filmu gāju ar nelielu skepsi, ka šeit būs kas labs sagaidāms, bet jau no filmas pirmajiem kadriem manas domas ātri vien mainījās. Tīri subjektīvi domāju, ka šī pagaidām ir labākā filma, ko latvieši ir uzfilmējuši. Filma pilnībā maina iesīkstējušo latviešu kinoveidotāju stilu taisīt filmas par cilvēkiem, kuri nesaprot sevi, kurus nesaprot citi un beigu beigās arī skatītājs paliek neziņā, kas viņam īsti bija jāsaprot. Šī filma pieturās pie sižetiskās līnijas nenovirzoties no tēmas un neatstājot neko lieku. Jāuzslavē aktieri E.Samītis un K.Sedejeva. Radās sajūta, ka aktieri un filmas veidotāji arī dzīvē ir saskārušies narkotiku pirkšanu, lietošanu utt. runas veids, sajūtas- viss nostrādāts "kā dzīvē". Tā kā darbība noris Rīgā, tad redzēsiet daudz pazīstamas vietas- LU SZF, klubu "Esantial", Vecrīgu u.c. Kad biju forumā zāle nebija īpaši pārpildīta, tāpēc nevar zināt, cik ilgi šo filmu vēl rādīs. Atbalstam latviešus- visi uz kino.

Filmas mājaslapa

Seansi Forumcinemas

Treileris:

 


Komentāri (5)
Erika: es biju un es biju arī vīlusies! stāsts beidzās tieši ar neko un tomēr, tomēr tā meitene tēloja ne visai. Taču nofilmēts priekš latvijas bija tīri labi. Bet tas ir mans subjektīvais viedoklis.
21/04/2008 10:05
The Incredible Man is Back: nesmu vel redzejis, bet domaju, ka uz kino nav verts iet
21/04/2008 10:43
Chirix: iesīkstējušo latviešu kinoveidotāju stilu taisīt filmas par cilvēkiem, kuri nesaprot sevi, kurus nesaprot citi un beigu beigās arī skatītājs paliek neziņā, kas viņam īsti bija jāsaprot.
--------------------
Laba frāze. To var attiecināt ne tikai uz kino, bet arī uz latviešu teātra mākslu un literatūru.
Amatieris, Rīgas Sargi u.taml ir pirmie kucēni, bet tie iezīmē sociālās pašapziņas pārmaiņas. To, ka latvieši vairs negrib samierināties ar mūžigo upura/cietēja lomu. Neesam nekādi apbižotie "Antiņi", nolemtie "Zvejnieku dēli", raksturā vājie "Purva bridēji", vai "Nāves ēnā" pamestie Kārlēni, bet gan sevi cienoši (nevis žēlojoši) indivīdi, kas spēj pastāvīgi izdarīt izvēli, uzņemties risku un paši veidot savu dzīvi. Tas priecē!
21/04/2008 11:49
Ieva: noteikti būs jāaiziet un jāievērtē
21/04/2008 13:59
Sanda: Nu nezinu, nezinu, manuprāt, filma par "stilīgajiem" jauniešiem un jau viskaut kur apmuļļāto narkotiku problēmu. Priekš latviešiem tīri kvalitatīvi uztaisīta,taču arī nekas vairāk.
Tad jau no nesen LV veidotajām "Monotonija" bija daudz patiesāka.
21/04/2008 20:41
Tavs vārds:
Tavs e-pasts:
Tava mājas lapa:
Ievadi šī portāla nosaukumu: