9
Publicēts 6. oktobrī, 2009.
Reiz dzīvoja īkstīši, kuri satika Matriksa ļaunās mašīnas... Pielikumā Šeina Ekera īsfilma, kura kalpoja par iedvesmu šai pilmetrāžas filmai.

 "9"

Animācijas filma, fantāzija; ASV; 2009
Režisors: Shane Acker
Lomās: Elijah Wood, Jennifer Connelly, Crispin Glover, Martin Landau, Christopher Plummer u.c.
Ilgums: 80 min.
Pirmizrāde Latvijā: 02.10.2009.

Filma stāsta par kādu lelli vārdā 9, kura pamostās pēcapokalipses pasaulē. Klejojot pa sagrauto pilsētu 9 sastop citas lelles, kuras slēpjas no mašīnām, kas cenšas viņus iznīcināt. 9 ir pārliecināts, ka nav jēga slēpties no šiem briesmoņiem, bet ir jācīnās pretī. Šāda jaunpienācēja bravūrība nepatīk grupas vadonim 1, kurš uzskata, ka labāk ir slēpties, nepiesaistīt mašīnu uzmanību un gaidīt, kamēr briesmonis aizmieg. Pēc viena no grupas locekļu nolaupīšanas šī mazā komūna sadalās divās daļās- vieni turpina slēpties, bet otra 9 vadībā dodas glābšanas misijā uz mašīnu midzeni...

Pirms pāris mēnešiem noskatoties 9 treileri zināju, ka šī filma būs priekš manis. Visas filmas un multfilmas, kur savu roku pielicis Bērtons, ir sava veida meistardarbs, kas mūs aizved drūmā un stilizētā pasaulē. Arī šoreiz bērtoniskās iezīmes ir labi pamanāmas. 

Stlistisiski filma ir gandrīz perfekta, bet ir vairākas lietas, pie kurām var piekasīties un kuras nav līdz galam nostrādātas. Viens no lielākajiem 9 klupšanas akmeņiem ir sižeta līnija, kura ļoti vienveidīga un uzdod vairāk jautājumus nekā pati uz tiem spēj atbildēt.  Visu filmas laiku mazās lelles skraida no saviem "ierakumiem" uz robotu midzeni, lai tur kaut ko izglābtu vai arī iznīcinātu. Šāda skraidīšana turp un atpakaļ norisinās kādas 3 reizes. Izņemot domu, ka gudras mašīnas var pavērsties pret pašu tās radītāju, nekādas dziļās morāles šajā filmā negaidiet, jo viss sižets koncentrējas uz šo mazo varoņu cīņu pret nežēlīgajiem robotiem. Filmas gaitā parādās vēl vairākas mazas nepilnības, uz kurām tā arī netiek sniegtas atbildes un kurām prasītos kāds detalizētāks paskaidrojums. 

Par laimi vizuālais baudījums- pēcapokaliptiskā pilsēta, dzīve no īkstīša skatapunkta un mazo 1,2,3... 9 cīniņi ar robatiem ļoti veiksmīgi konpensē šīs nepilnības. Tāpēc šoreiz iesaku neuzdot pārāk daudz jautājumus, bet baudīt ar acīm. Ja filmas autori būtu piestrādājuši pie nepilnībām, tad šī iespējams būtu viena no gada labākajām filmām.

Nobeigumā gribēju piebilst, ka šī nav bērnu filma, tāpēc iesaku ņemt vērā vecuma ierobežojumu "līdz 12 neiesakām". Robotu brēkšana (pie skaņas ir piestrādāts godam) un mazo varoņu nāves bērniem var nešķist īpaši pievilcīgas.

Rezumē: vizuāli ļoti baudāma filma pieaugušajiem ar nelieliem caurumiem sižetiskajā līnijā.

Mans vērtējums:  8/10

IMDB

Treileris:

Šeina Ekera īsfilma:


Komentāri (2)
The Incredible Man is Back: must see
06/10/2009 15:14
ātrais internetā: Kaut kā nepatīk man šīs animācijas filmiņas!
03/08/2016 06:13
Tavs vārds:
Tavs e-pasts:
Tava mājas lapa:
Ievadi šī portāla nosaukumu: